Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppna stadsnät bidrar till bättre bredband i hela landet

I dag inleds Centerpartiets kommundagar i Västerås, där också Mälarenergi stadsnät och Svenska stadsnätsföreningen medverkar. En av frågorna som kommer att diskuteras är hur man med hjälp av e-hälsa kan ge fler tillgång till säker information inom vård och omsorg. Frågan om e-hälsa är ett av många exempel på att bredband är på väg att bli en allt viktigare del av samhällets infrastruktur.

I framtiden kommer allt mer samhällsservice kräva snabbt och pålitligt bredband. Inom en snar framtid kommer det för allt fler välfärdstjänster att krävas en snabb och säker uppkoppling. Den som exempelvis behöver träffa en läkare, använda trygghetstjänster eller delta i utbildningar kommer att kunna nyttja allt mer avancerade tjänster som kräver hög bredbandshastighet.

I takt med att bredband blir en grundläggande infrastruktur, på samma sätt som elektricitet, minskar samhällets transportbehov genom att många tjänster kan utföras från hemmet eller arbetsplatsen. Förutom att bredbandsinvesteringar i hela Sverige bidrar till en minskad klimatpåverkan, är det också en katalysator för entreprenörskap och framväxten av små och medelstora företag.

I dag finns kommunalt ägda bredbandsnät i cirka 180 kommuner. Dessa stadsnät står för närmare 50 procent av Sveriges fibernät i städer och på landsbygd, samtidigt som de är öppna för olika leverantörer av bredbandstjänster. Det ger medborgare, organisationer och företag mer att välja på till lägre priser.

Ett problem är att de stora kommersiella aktörerna – såväl statliga som privata – bara vill satsa på platser med stor lönsamhet.

När det gäller för-sörjningen av bredband i små byar finns regeringens extra resurser för bredband till byalag. Men på många andra orter, främst mindre städer finns det i dag bara en aktör som investerar i lokala bredbandsnät – stadsnäten. De bidrar till att tillvarata medborgarnas behov, skapa jobb i lokala småföretag och finansiera gemensam välfärd.

I Västerås, Eskilstuna och Hallstahammar samverkar kommunerna för att ge medborgarna tillgång till bredband via det kommunalägda Mälarenergi stadsnät. Om fler kommuner samverkade på liknande sätt skulle Sverige enkelt kunna nå regeringens mål att nio av tio hushåll ska ha tillgång till snabb uppkoppling 2020. Svenska stadsnäts-föreningen stödjer hel-hjärtat det målet, men paradoxalt nog försvårar lagstiftningen en sådan utveckling.

Vi är övertygade om att ökad konkurrens inom bredbandsområdet kan ge konsumenterna en ökad valfrihet med fler produkter och tjänster, till exempel telekom och tv-tjänster, till en lägre kostnad. Detta erbjuder stadsnäten redan i dag men genom sin kommunala koppling är man starkt begränsade och får inte agera som de övriga aktörerna på marknaden.

Regeringen måste därför utreda de kommunala stadsnätens framtid och ta fram en lösning som ger stads-näten möjlighet att agera på lika villkor som andra aktörer på marknaden. Det skulle samhället och alla medborgare vinna på.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel