Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen och fackliga organisationer verkar ha betingade reflexer vad borgerliga regeringar än gör.

I går kom den borgerliga Alliansens valmanifest för både Sverige och Västerås. Där fanns inga äventyrligheter, utan ansvaret för balans i ekonomin är överordnat.

Dagens politiker hemlighåller inte sina manifest eller budgetförslag. i stället lämnas informationen ut bit för bit för att maximera uppmärksamheten. Därför var det mesta av regeringens skattesänkningar och utgiftsökningar redan känt. Västerås-alliansen hade för sin del presenterat sitt gemensamma program i en debattartikel för flera veckor sedan, men nu var det preciserat i inte mindre än 257 punkter.

Detta förminskar inte betydelsen av valmanifesten. Det är viktigt att få de fyra partiernas samlade förslag presenterade i ett dokument. Medan Västeråsalliansen den här gången talar om oförändrad skatt vill regeringspartierna fortsätta att sänka skatterna.

Det är dock en målsättning omgärdad av ekonomiska restriktioner. De så kallade skarpa förslagen handlar till större delen om utgiftsökningar. Det är bara en sänkning av skatten för pensionärer på 2,5 miljarder kronor som är ett bestämt löfte. Kommuner och landsting får ytterligare 3 miljarder kronor i ett extra bidrag 2011. De andra skarpa förslagen handlar om mindre summor.

Övriga förslag skall däremot enbart genomföras om ekonomin så tillåter. Det är en angelägen gardering. Den framtida ekonomiska utvecklingen är minst sagt osäker, med oroande signaler från bland annat USA. Bland dessa reformambitioner är ett femte steg i jobbskatteavdraget dyrast med 12 miljarder kronor i minskade statsinkomster. Ytterligare sänkt statlig inkomstskatt för pensionärer och lägre restaurangmoms är andra kostamma förändringar. Men där finns också förslag på ökade utgifter, här handlar det om en tredjedel av reformambitionerna.

Där finns heller inga långtgående förändringar av a-kassa eller arbetsrätt. Regeringen hänvisar till en tillsatt utredning, som får utreda hur a-kassan kan bli allmän.

Oppositionen och fackliga organisationer verkar ha betingade reflexer vad borgerliga regeringar än gör. Här talas om ökat utanförskap, skattesänkningar före jobb och välfärd, för låg a-kasseersättning, skattesänkningar trots underskott, ett kallt manifest, ökade klyftor, ett manifest för fortsatt orättvisa, ökat utanförskap och häpnadsväckande brist på klimatåtgärder.

Det är att skjuta våldsamt över målet och bidrar inte till ökad trovärdighet för det rödgröna alternativet. Sverige har ändå en av Europas starkaste statsfinanser och sysselsättningen har ökat under mandatperioden, trots en svår ekonomisk kris. Lokalt har Västeråsalliansen helt avstått från förhoppningar om sänkt kommunalskatt den kommande mandatperioden.

Visst finns flera allvarliga problem, som en alltför hög arbetslöshet, särskilt för ungdomar. Regeringen kunde gott ha höjt något bidrag, som det jämförelsevis låga taket i a-kassan. Men som helhet är det ett ansvarsfullt och försiktigt manifest, där skattesänkningar villkoras med goda statsfinanser. Lagar och regler på arbetsmarknaden respekteras och flera partier har fått avstå från mer långtgående reformkrav när det gäller sådant som las, euroomröstning utvidgat rut-avdrag eller vårdnadsbidrag.

Det är första gången en borgerlig majoritetsregering samlat försöker bli omvald. Valmanifestet visar att Alliansen har skaffat sig regeringsvana och förmåga att uppträda samlat också i en hård valrörelse.