Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen saknar ett regeringsalternativ

Den ekonomiska krisen är nu inne på sitt femte år och fortsätter att slå mot jobben i Sverige.

Annons

Osäkerheten kring den framtida konjunkturutvecklingen är stor. Men trots den värsta internationella krisen sedan efterkrigstiden, har Sverige bland Europas starkaste offentliga finanser.

Vår skuldsättning är låg. Medan andra länder tvingats till kraftiga nedskärningar har Alliansens ansvarsfulla politik skjutit in energi i ekonomin.

I den offensiva budgeten för 2013 satsar Alliansen 23 miljarder kronor på utbildning, infrastruktur, forskning och ungas jobbchanser. Så möter vi krisens verkningar samtidigt som vi stärker förutsättningarna för fler jobb.

Nu föreslår Alliansen, i samband med den ekonomiska vårpropositionen, ytterligare åtgärder för 2013 och 2014 för att dämpa den ökande arbetslösheten och motverka att den biter sig fast.

Åtgärdspaketet rymmer bland annat 12 400 extra utbildnings- och praktikplatser under både 2013 och 2014 och ytterligare 700 miljoner kronor till drift och underhåll av järnväg under 2013.

Sammantaget satsar vi drygt 3 miljarder kronor, varav den större delen under 2013.

Mot en enig Allians, som nu genomför vår sjunde gemensamma budget, står en splittrad opposition vars olika politiska inriktningar riskerar att försämra det redan svaga konjunkturläget.

Socialdemokraternas skattehöjningar på 30 miljarder kronor skulle kraftigt höja trösklarna in på arbetsmarknaden och försämra förutsättningarna för växande företag. Höjningar som dessutom skulle slå hårt mot den kreativitet, dynamik och företagsamhet som finns i Västmanland. Bara i vårt län nyregistrerades drygt 1 200 företag förra året.

Samtidigt vägrar Socialdemokraterna att ge besked om hur deras regeringsalternativ ser ut. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet föreslår skattehöjningar på mellan 30 och 90 miljarder kronor.

Det handlar dels om höjd bolagsskatt och höjda kostnader för att anställa unga, dels om höjda bensin- och miljöskatter på över 10 miljarder kronor. Hur ställer sig Socialdemokraterna till kravlistorna från Miljöpartiet och Vänsterpartiet?

Alliansen är enig om att vi måste skapa ökade möjligheter till fler jobb, med särskilda åtgärder riktade till utsatta grupper i samhället. Vi behöver fortsätta att återupprätta kunskapslinjen i skolan och satsa på utbildning i världsklass.

Välfärden ska förbättras ytterligare och vård och omsorg med hög kvalitet ska vara tillgänglig för alla. Så tar vi ansvar för jobb och trygghet i en osäker omvärld, såväl i Västmanland som riket i stort.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel