Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionens uppgift är att försöka fälla regeringen

Annons

Moderatledarens nya utspel om möjligheten att med hjälp av hela oppositionen, alltså även Sverigedemokraterna, fälla regeringen Löfven, har väckt en del uppståndelse. Ändå är detta oppositionens uppgift. Detta visar att de parlamentariska spelreglerna inte är särskilt utvecklade i Sveriges riksdag jämfört med andra länder, där regeringsbyten hör till dagordningen.

Begrepp som förtroendeomröstning och kabinettsfråga används inte så ofta. Detta har kanske med landets relativt sentida demokratiska utveckling att göra, där parlamentarismens genombrott och förlorad kungamakt först kom en bit in på 1900-talet.

Det är ganska märkligt att en minoritetsregering kunnat regera så länge utan att oppositionen försökt att fälla den. Detta beror på blockeringen av Sverigedemokraterna, ett parti med nazistiska rötter, utan någon motsvarande blockering av partiet med kommunistiska rötter, Vänsterpartiet. Botten nåddes genom "decemberöverenskommelsen" för drygt två år sedan, då allianspartierna frivilligt röstade för en budget de inte ville ha. Det enda raka hade då varit om Löfven då ställt kabinettsfråga på sin budget och varit beredd att avgå.

Det är svårt att se vad som blir resultatet av Kinberg Batras utspel. Men jag tror inte Löfven kommer att lyckas locka över Centern och Liberalerna till ett regeringssamarbete. I så fall måste han offra samarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Efter nästa val får vi kanske en situation liknande Danmark eller Norge.

Sverre Haukeland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons