Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordensällskap krävde dödsbo på 450 000 – man gav bort lägenhet men ångrade sig i testamentet

Ett ordensällskap i Västerås stämde ett dödsbo på över 450 000 kronor eftersom man ansåg sig ha rätt till hans lägenhet. Nu har Västmanlands tingsrätt lämnat sitt beslut.

Ett ordensällskap i Västerås stämde ett dödsbo på över 450 000 kronor. Ordersällskapet menar att de har rätt till den döde mannens lägenhet eftersom han för över tio år sedan överlät den till dem i ett gåvobrev. Men tingsrätten tycker annorlunda och nekar samfundet pengarna.

Mannen upprättade 2005 ett gåvobrev där han överlät sin bostadsrätt till ordensällskapet mot att han fick nyttja bostadsrätten själv om han betalade kostnader från föreningen.

Ordensällskapet tog emot gåvan och ansökte om medlemskap i bostadsrättsföreningen, vilket de nekades.

Läs även: Stora Enso slipper betala 277 miljoner efter skogsbranden i Västmanland

När mannen senare skrev sitt testamente ville han att halva arvet skulle gå till ordensällskapet och halva till Läkarmissionen. I ett senare testamente ville mannen istället ge hela sitt arv, inklusive lägenheten, till Läkarmissionen.

Bostadsrätten såldes ett år innan mannen dog år 2014 och dödsbodelägare blev Läkarmissionen och mannens släktingar.

Ordensällskapet menar att de fått gåvan innan lägenheten såldes och att de därför har rätt till överskottet som försäljningen gav. Tingsrätten däremot menar att gåvan aldrig officiellt blivit giltig eftersom ordensällskapet nekades medlemskap i föreningen.

Ordensällskapet får betala rättegångskostnaderna enligt tingsrättens dom.

■ ■ För mer nyheter om Västerås, klicka här