Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordföranden tvingas avgå?

Nu har några av medlemmarna Miljöpartiet i Surahammar tröttnat. Vid nästa möte tänker de kräva att ordförande Kjell Hedlund avgår och lämnar den lokala partiorganisationen.

– Kuppmakarna passade på att ha möte när vi övriga var bortresta. Det är det enda möte på 28 år som jag inte varit med på. Vi blev inte inbjudna, säger Bertil Eriksson, som var med och startade partiet i Surahammar.

Miljöpartiet i Surahammar har bara drygt en handfull medlemmar. De som Bertil Eriksson kallar kuppmakare är ordföranden Kjell Hedlund och revisorn Lise-Lott Norin.

– Nu är ordföranden inte anträffbar och han har inte svarat på våra brev eller telefonsamtal sedan årsmötet i mars, säger han.

Bertil Eriksson menar att det är två medlemmar som har gått bakom ryggen på övriga i partiet och gjort en överenskommelse med socialdemokraterna på egen hand.

Partiet har tidigare beslutat att samarbeta med den borgerliga Alliansen. Inför valet 2010 har det tagits fram en broschyr där samarbetspartierna, inklusive Miljöpartiet, ger en programförklaring. Broschyren betalades av Miljöpartiet i februari i år.

Moderaternas gruppledare Sten-Ira Olofsson berättar att de nu får stryka över Miljöpartiet när de använder broschyren.

– Det börjar nästan bli pinsamt nu. Det här måste de lösa internt, säger han,

Miljöpartiets andranamn på 2010 års valsedel och en av partiets två revisorer, Lise-Lotte Norin, hävdar att broschyren är ett och ett halvt år gammal och avser samarbetet under de två år som då återstod av innevarande mandatperiod. Men på fakturan framgår det att det gäller valet 2010.

–På det extraordinära mötet i juni ville vi klargöra att vi nu vill samarbeta med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Men är det rimligt att fatta ett så avgörande beslut som att byta sida när inte alla medlemmar är med?

– Samtliga medlemmar är hörda. En fick vi inte tag i, men den personen är kontaktad i efterhand. Det finns en majoritet för det här beslutet, säger hon.

–Jag är inte tillfrågad, säger Harald Eriksson, som är mångårig medlem i partiet.

I protokollet från junimötet finns inget tydligt beslut om sidbytet. Däremot står att ”samtliga närvarande är eniga om att vi bör inrikta oss på ett rödgrönt samarbete/..../ Vi ska snarast inhämta samtliga medlemmars inställning i frågan så att vi kan ge ett besked till väljare och samarbetspartners i god tid inför valet.”

Enligt Harald Eriksson var en av justerarna av protokollet från junimötet inte ens medlem. Avgiften för den nye medlemmen Tom Sävström betalades in av Lise-Lotte Norin dagen efter.

Varför då?

– Han hade betalat kontant till mig, och jag betalade in det dagen efter. Men enligt partiets stadgar på riksnivå blir man medlem i både riks-, regional- och kommunal organisation när man betalar in avgiften till riksorganisationen. I Surahammar har man felaktigt tagit ut ytterligare en avgift. Det var den avgiften inbetalningen gällde.

Tom Sävström själv hävdar att han betalade in medlemsavgiften till riksorganisationen i februari.

– Som ny medlem blir man minst sagt förvånad över alla turer hit och dit.

Hur ska ni lösa det här, varför pratar ni inte med varann?

– Harald har spärrat mig och Kjell. Jag får i alla fall tillbaka mina mejl, säger Lise-Lotte Norin.

Men det finns ju telefon?

– Vi har inte kontaktat varandra per telefon.

Du har skrivit brev till Harald Eriksson?

– Ja, det har jag gjort. Men jag har inte fått något svar än. Jag har bett att få en del uppgifter och kopior.

– De kopiorna fick hon på årsmötet. Men hon kan få dem igen. Jag förstår inte vad det är hon vill, säger Harald Eriksson.

– I stort sett allt vi gjort under alla år underkänns. De kan inte få förstöra ett parti på fyra månader som vi har byggt upp under 28 år.

Nu har Harald Eriksson, med stöd av den andra revisorn och andra medlemmar, kallat till möte den 8 augusti. Innan dess vill inte partiets talesman, ordförande Kjell Hedlund, ge några kommentarer till VLT.

– Det här får vi lösa internt, säger han.