Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första höstmånaden

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

September är den första höstmånaden.

Annons

Det som märks mest är att solskenstiden minskar, nätterna blir längre och på morgonen förekommer ofta dimmor som efterhand kan få svårt att lätta. Temperaturen sjunker också successivt. I snitt faller temperaturen ca 1 grad i veckan i större delen av landet, i övre Norrland ca 1,5 grader.

Nederbörden minskar ofta jämfört med tidigare månader men det är ändå den tredje nederbördsrikaste månaden. Normalt börjar hösten redan i mitten av augusti i fjällen och i början av september är det sedan höst i stora delar av Norrland. Norrlandskusten får höst i mitten av månaden och i slutet av september är det bara väst- och sydkusten som fortfarande har sommar. Sist ut är Falsterbonäset där hösten normalt inte kommer förrän i mitten av oktober.

I år gav den kyliga avslutningen av augusti att hösten enligt definition hade kommit till stora delar av Norrland redan den 24 augusti. Att man sedan haft rena sommartemperaturer i norra Norrland nu i början av september gör ändå att man inte backar på att hösten kommit. Hösten lär i alla fall inte göra några vidare framsteg den närmaste veckan, hela landet får temperaturer över de normala, längst i norr till och med mycket över normalt.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons