Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönländskt högtryck ger oss vinter

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Väderobservationerna från Grönland visar just nu upp mot 10 plusgrader på den västra sidan.

Annons

På den östra däremot mer än 20 minus. Det är ett högtryck däremellan som roterar medurs och därmed skickar den kalla luften söderut mot Skandinavien. Här möter den varm och fuktig luft från kontinenten och det skapar snö och regn i landets sydöstra delar. På sikt segrar den kalla luften och nederbörden kommer från sent på tisdagen mest som snö.

Det ser ut att kunna bli tufft i framför allt östra och inre Götaland med 1-2 dm nysnö och på en del håll kanske mer under de kommande dagarna. Det är också slut på plusgrader då, minusgrader även på dagarna ända nere i Skåne. Det här har ju funnits med i prognoserna i flera dagar och därmed också slagits upp ordentligt på tidningarnas löpsedlar. Så du har inget att skylla på om du glömt mössa och vantar hemma.

Själv tog jag chansen i helgen att gräva upp de tre sista stånden potatis på landet innan tjälen tar dem. Nu återstår bara att se hur långvarig den här slängen av vinter blir, det finns inga tecken på blidväder de närmaste 10 dagarna. Burr säger jag.

Annons