Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indiansommar eller brittsommar?

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Indiansommar och brittsommar är i stort sett samma sak.

Annons

Det är en period med varmt väder under hösten. Skillnaden mellan indian- och brittsommar ligger i att indiansommar inte är knuten till en speciell dag. För att kallas indiansommar bör det dock ha varit en påtaglig höstlik period dessförinnan, helst bör den första frostnatten redan ha inträffat.

För brittsommar hittar man lika olika definitioner i böcker men i allmänhet avser den varma och soliga dagar omkring Birgittadagen den 7 oktober. Det sägs att heliga Birgitta tyckte att vi hade det så kallt och bistert klimat här i Norden så att hon bad för oss. Herren ska då ha svarat med att runt den heliga Birgittas dag ge oss några extra sommardagar.

Finns det något i den meteorologiska statistiken som talar för att det verkligen brukar förekomma en varm period kring Birgittadagen? Enligt temperaturprofiler för båda södra och norra Sverige kan man faktiskt ana sig till en lite varmare period i början av oktober. Det är dock väldigt svårt att förstå vad orsaken till detta skulle vara, men det troligaste är att allt är en slump. Mellan perioden 1984 till 2007 inträffade Brittsommar 9 av åren enligt SMHI klimatologer. Men det är svårt att svara exakt eftersom definitionen är något subjektiv och flytande.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons