Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite väder, lite annat

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Först brittsommaren, hur gick det med den?

Annons

På de flesta håll blev det inget som liknar brittsommar, men just på Birgittadagen fick man i Bohuslän och Dalsland sol och 17-18 grader. Så tilbaka till något jag skrev som publicerades i förra veckan.

Jag påstod att sol och måne förstorades när de står nära horisonten. Det får jag ta tillbaka, min kollega Weine Josefsson lärde mig att sol och måne inte alls är större vid horisonten, det är bara en illusion. Om man fotograferar dem i de olika lägena och mäter på fotot, så är de faktiskt lika stora. De flesta upplever att sol och måne är 50-100 procent större när de står lågt men det är alltså fel. Det är som i psykologiska experiment där man visar två identiska stora, krökta figurer ovanför varandra.

Hjärnan lurar oss

att tro att de är olika stora. En artikel om detta finns en på internet, www.lhup.edu/~dsimanek/3d/moonillu.htm. Till sist ska jag berätta om när jag för några veckor sedan skulle köpa mig och hustrun varsitt paraply i Spanien. Vis av skadan från ett inköp i fjol, då paraplyet höll för bara en enda uppfällning, synade jag noga ett paraply. Affärsinnehavarna tittade misstänksamt på främllingen. Så då tog jag nästa och fällde upp. Då rusade de fram lite upprörda: senor, samma konstruktion, bara olika färger!

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons