Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rimfrost och dimfrost

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Efter en dimmig och kall morgon var plötsligt träden helt vita, rena vinterlandskapet.

Annons

Efter en dimmig och kall morgon var plötsligt träden helt vita, rena vinterlandskapet. Jag minns en jul när vi inte hade snö men ändå fick en vit jul av samma skäl, frost. Frost inträffar när temperaturen vid marken är under noll grader, vilket ibland omnämns som just markfrost.

Men med frost menar man en rad olika former av iskristallavlagringar. De vanligaste formerna är rimfrost, mjuk eller hård dimfrost och klar is. Rimfrost är små lätta iskristaller som liknar nålar eller fjädrar. Dessa bildas ur dimfri men ändå fuktig luft. Mest förekommer de på horisontella ytor som avkylts till temperaturer under noll grader genom utstrålning under klara nätter. Mjuk dimfrost är sköra, vita eller ogenomskinliga avlagringar formade som nålar eller fiskfjäll och de bildas vid tätt dis eller dimma samtidigt som det är minusgrader. Hård dimfrost kallas också isbark och uppstår då det blåser lite.

Vinden slungar vattendroppar som är flytande fast de har en temperatur under noll grader, så kallat underkylda droppar, mot ytor som träd, bilar, hus och annat. Den bildar tjocka lager och är ogenomskinlig eller vit, kornig och sitter riktigt hårt fast. Den är t.ex. mycket svår att få bort från vindrutan på bilen. Klar is bildas när dimdroppar fryser. Den är kompakt, genomskinlig och ojämn i ytan.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons