Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Temperaturbegreppen

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Det pratas ofta om att det ska bli milt eller varmt.

Annons

Men vad avses egentligen med alla dessa begrepp och när och hur används de? När temperaturen hamnar några grader över för årstidens normala värden så kallar man det antigen för ”milt” eller ”varmt”, men det beror på vilken årstid man befinner sig i. Under sommaren använder man alltid begreppet ”varmt” medan man på vintern använder ordet ”milt”.

Under våren och hösten är det lite mer diffust. Här kan man nämligen använda båda begreppen beroende på hur sent under årstiden det är. Under tidig höst och senare under våren föredras ”varmt” medan man sent på hösten och tidigt på våren pratar om ”milt” väder. Men som sagt båda begreppen anger att temperaturen hamnar över de för årstiden normala värden.

För att det ska bli ”milt” eller ”varmt” behövs i regel en sydlig luftström där varmare luft hämtas från kontinenten eller Medelhavsregionen och sedan förs upp över Skandinavien. För att så ska ske krävs det lågtryck väster om Skandinavien och högtryck någonstans i öster, vilket det kommer vara de kommande dagarna.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons