Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomtar, troll och vädret

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vädrets makter har alltid påverkat våra resor.

Annons

I ”Bland tomtar och troll” från 1907 med illustrationer av John Bauer, kan man läsa sagan om furstedottern Jolantha som hämtas hem från klosterskolan till borgen i Tyrolen av sin åldriga far. När det är dags att gifta sig ger hon inte sin hand till den friare som är rikast, vackrast eller mäktigast, utan i stället till den som trotsar alla faror och tar sig fram i alla väder.

Det återstår att se om dagens giftassugna kan imponera med att till vintern ta sig fram genom snöstormar med igenblåsta vägar och fastfrusna tågväxlar. Vädrets makter har alltid påverkat våra resor. Även om vi fortfarande är väderberoende med trafikkaos i samband med varje större snöfall, så har man i historien varit ännu mer sårbar med korta, dåliga eller obefintliga väderprognoser och samtidigt betydligt längre restider och utsatt resande till fots eller till häst. Vädret kan både hjälpa och stjälpa.

En varmare vinter hade inte Karl X Gustav ridit över isen på Bälten med sin armé 1658 och utan snöstorm hade Karolinernas återmarsch över Jämtlandsfjällen vid nyåret 1718-1719, då uppskattningsvis runt 3000 soldater frös ihjäl på fjället, troligen fått en lyckligare slut. Med dagens väderprognoser hade man också kunnat välja en lämpligare tid för återtåget över fjället.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons