Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tromb eller fallvindar?

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Tromber är inte inte helt ovanligt i Sverige.

Annons

I samband med de kraftiga åskväder som har härjat i landet de senaste dagarna har det även uppstått tromber på en del håll och i tidningarna har man kunnat läsa rubriker om hur dessa tromber slitit upp träd och skadat både hus och bilar. Här i Sverige är tromberna vanligast under sommaren, men kan även uppstå under hösten. De är inte helt ovanliga, man kan räkna med att det förekommer omkring tiotalet per år, men det är antagligen inte alla som upptäcks då de är relativt små fenomen.

Geografiskt sett är de vanligast i södra Sverige och blir alltmer sällsynta ju längre norrut man kommer. Många av oss har nog när vi suttit ute om sommaren upplevt de plötsligt byiga och kalla vindar som sveper ned över oss då ett kraftigt bymoln närmar sig. De kallas fallvindar och det är i kombination mellan dessa och de uppåtvindar som skapar molnet som tromberna uppstår.

Det är dock vanligt att tromber och fallvindar förväxlas med varandra, men i efterhand är det lätt att skilja dem åt ifall man tittar på spåren de lämnar efter sig i naturen. Då en tromb har passerat fälls nämligen träd och andra föremål i olika riktning in mot trombens centrum, men då det är de betydligt vanligare fallvindarna som har drabbat området fälls träden åt samma håll samt i stormens rörelseriktning.

Annons