Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer med Golfströmmen?

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Golfströmmen betyder mycket för vårt vinterklimat.

Annons

Utan dess värme hade vi haft minst 10 grader kallare vintertid. Moskva ligger på nästan samma latitud som Malmö, men vintern är där betydligt strängare. Många krigsherrar i gången tid har också missbedömt den ryska vintern.

Så Golfströmmen är guld värd för vår del. Vad händer då i framtiden? Ska Golfströmmen stanna vid ett varmare klimat? I en varmare framtid blir också ytvattnet nära Grönland varmare och det blir dessutom tillförsel av sötvatten från de smältande ismassorna. Därmed kanske vattnet blir så lätt att det inte sjunker och förs vidare som en bottenström söderut igen. Cirkulationen upphör och Golfströmmen stannar. Då blir det lika kallt i Sverige som i Ryssland. Pumpen skulle alltså vara de sjunkande vattenmassorna nära Grönland.

Nu är det inte så illa. Golfströmmen drivs också fram av de dominerande sydvästvindarna över Atlanten och de fortsätter att blåsa även i en varmare värld. Dessutom har flera forskargrupper uttalat att minskningen av salthalten är så obetydlig att den inte kan påverka cirkulationen. Försiktigt kan vi alltså ha den uppfattningen att Golfströmmen kan försvagas något, men att det bara i liten grad skulle påverka temperaturhöjningen. Det blir alltså ändå varmare även i våra trakter.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons