Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orkansäsongen har börjat

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Lagom till att sommaren har dragit igång på allvar här hemma med varmluft som förs in över Skandinavien så har en helt annan säsong kommit igång ute på Atlanten, nämligen orkansäsongen.

Den pågår vanligtvis från första juni till och med den sista november och i genomsnitt förekommer elva tropiska stormar på västra Atlanten under denna tidsperiod, varav sex når orkanstyrka, det vill säga vindar på minst 33 m/s. I år förutspås säsongen bli mycket intensiv och åtta-fjorton av de tropiska stormarna väntas nå upp till orkanstyrka.

Sannolikheten är 70 procent att tre till sju av dessa blir mycket svåra och kan då vålla omfattande skador med vindhastigheter på över 50 m/s. Först ut i år blev orkanen Alex som i slutet av juni började sin framfart över Centralamerika och orsakade både översvämningar och jordskred. Vindhastigheterna nådde upp till 40 m/s som högst och beskrevs av NHC, USA:s centrum för orkanrapporter, som den värsta junistormen sedan 1966.

Att stormarna på Atlanten når upp till orkanstyrka redan i juni är mycket ovanligt och senast detta skedde var för femton år sedan. Jämförelser har redan börjat göras med säsongen 2005 då orkanen Katrina skapade stor förödelse i New Orleans och förberedelserna på andra sidan Atlanten är nu i full gång för att kunna möta en ovanligt intensiv säsong.