Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro för jobben på Enics

Industrielektronikföretagets Enics omtyckte platschef Stefan Eklund lämnade från torsdagen med omedelbar verkan sitt jobb.

De anställda fruktar nu stora förändringar och att ännu mera av produktionen kan komma att flyttas från till något låglöneland.

När de anställda samlades för den kvartalsinformation Stefan Eklund alltid kallar till fick de veta att han slutat. Några timmar senare framgick det av företagets intranät att också chefen för anläggningen i Estland slutat med omedelbar verkan.

Nu spekuleras det vilt om att att Stefan Eklund valt att sluta på grund av meningsskiljaktigheter om den framtida inriktningen.

Han har varit chef i sex år och kom från en ABB-enhet. Enics tog över delar av Deliverys verksamhet 2005 och en månad senare Flextronics. De blev en gemensam enhet.

Stefan Eklund har helt tiden hävdat att enheten i Västerås har goda framtidsmöjligheter genom att locka nya kunder istället för den produktion som flyttats över till lågprisländerna genom att öka förädlingsvärdet, satsa på mera ingenjörstjänster och sälja mera service.

– Vi har begärt ett möte för att veta vad som hänt, säger Mats-Åke Selfors, vice ordförande för IF Metallklubben. Så länge vi inte vet det blir det mycket spekulationer och oro.

Nu tror många att Stefan Eklund fick krav från koncernledningen som han inte kunde ställa upp på, konstaterar han.

Både IF Metall och Unionen, som organiserar de flesta tjänstemännen är rädda att verksamhet kommer att försvinna från Västerås. De tycker att Stefan Eklund varit en bra chef, som hållit igång verksamheten med bra resultat.

– Det kanske bara blir ingenjörsjobb kvar. Det har inte fungerat så bra att flytta viss verksamhet. Men nu har vi fått signaler att det ändå ska genomföras, säger Mats-Åke Selfors.

Krister Hallin är ordförande för Unionens klubb.

– Alla här är väldigt förvånade. Kanske hade Stefan Eklund åsikter som inte passade. Man vet inte vad man ska tro.

Enligt Ari Räisänen, vice vd för supply chain and operations på Enics, har Stefan Eklund själv valt att sluta.

Berodde det på att ni hade olika uppfattningar om framtiden?

– När någon väljer att sluta respekterar vi det och kommenterar inte beslutet.

Var ni nöjda med Stefan Eklund som chef?

– Han har gjort ett bra jobb och var såvitt jag förstått mycket omtyckt.

De anställda i Västerås är oroliga. Kommer det att bli stora förändringar?

– Västeråsenheten har haft en mycket viktig roll och kommer att ha det i framtiden också. Våra enheter i Norden kommer att inriktas allt mera på service.

Var det en ren tillfällighet eller fanns det ett samband med att också chefen för enheten i Estland slutat?

– Det var mest en tillfällighet.

Anders Hansson, tidigare controller, har utsetts som tillförordnad platschef tills Enics hittat en ny permanent lösning.

VLT har försökt nå Stefan Eklund för en kommentar, men inte lyckats.