Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Osäkerheten i SCB-mätningen visar att än kan mycket hända fram till valdagen"

De rödgröna har en klar ledning i SCB:s partisympatiundersökning, även kallad mätningarnas mätning. Men resultatet varierar beroende på hur frågan ställs.

I går kom den, SCB:s stora mätning av partisympatierna. Den har ett urval på 9 035 personer och är därmed betydligt större andra opinionsmätningar. Det politiska block som har haft ledningen i vårens SCB-mätning har vunnit varje val sedan mätningarna började 1973.

SCB frågar vilket parti man skulle rösta på om det vore val inom de närmaste dagarna. De rödgröna har då ett klart övertag med 50,2 mot 44,5 procent. Sverigedemokraterna skulle med 3,9 procent vara en hårsmån från att klara riksdagens 4-procentsspärr. Även om partiet skulle komma in rubbas dock in de rödgrönas egna majoritet.

Resultatet går på tvärs med flera andra mätningar på senare tid, där den borgerliga regeringsalliansen har klarat sig bättre och i någon haft en klar ledning. För de enskilda partierna är dock trenden mer likartad i de olika mätningarna. Moderaterna och Miljöpartiet går fram, medan Socialdemokraterna har det motigt. Partisekreteraren Ibrahim Baylan, som har det otacksamma uppdraget att kommentera resultatet, talade om en ”demobilisering” av socialdemokratiska väljare. Det betyder att en del sympatisörer skulle tveka i sitt partival, men att de skall lockas tillbaka i valrörelsen. Miljöpartiets Maria Wetterstrand var förstås desto nöjdare. Bland de rödgröna partierna är det bara Miljöpartiet som förmår locka nya väljare, till stor del från Socialdemokraterna.

De borgerliga partierna kan trösta sig med att SCB:s stora mätning på ett hederligt sätt redovisar hur stor osäkerheten ändå är i opinionsmätningar. I urvalet på 9 035 var det ett bortfall på 32 procent. Så det var bara 6 135 som verkligen svarade på frågorna i undersökningen. Resultaten varierar också beroende på hur frågan ställs. SCB frågar både hur man skulle rösta i ett riksdagsval de närmaste dagarna och vilket parti man tycker bäst om.

Det är ”bästa parti-frågan” som ligger till grund för nedbrytningen efter kön, ålder, regioner, inkomst, etnisk bakgrund med mera. Med den frågan blir skillnaden mellan blocken mindre, 49,3–46,4 till de rödgrönas fördel. Socialdemokraterna och Moderaterna är med 32,6 respektive 32,1 procent nästan lika stora. Det är de goda nyheterna för Alliansen. De dåliga nyheterna är att i ”bästa parti-frågan” hamnar Centerpartiet med 3,9 och Kristdemokraterna med 3,6 procent utanför riksdagen.

Mätningen bekräftar att Moderaterna betraktas som mer måttfulla och allmänborgerliga. De är bästa andrahandsval för anhängare till de tre andra borgerliga partierna, som ju förr i tiden brukade kallas mittenpartierna.

SCB-mätningen lär ändå ge de rödgröna råg i ryggen. De leder några månader före valet klart i den mest omfattande opinionsmätningen. Men det skiftande resultatet beroende på fråga, och osäkerheten kring riksdagsspärren, visar att än kan mycket hända. Sverigedemokraterna brukar få mer i val än i opinionsmätningar. Så partiet har chansen att komma in i riksdagen, något som skulle skaka om det politiska land-skapet.

Det finns en spänning mellan Socialdemokratiska kärnväljare i industriorter och Miljöpartiets åsikter när det gäller sådant som bensinskatt, kärnkraft eller jakt. Här finns utrymme för en borgerlig offensiv.