Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oskyldigt utpekad som snattare

Weerasak Samaeng blev stoppad när han var på väg ut från butiken. Orsaken: Han kunde inte visa kvitto på sin tio dagar gamla keps.

I lördags var 38-årige Weerasak Samaeng i centrala Västerås för att shoppa. Han gick in i MQ:s butik i Punkt för att titta, men när han var på väg ut ur butiken stoppades han av personalen.

– Jag hade samma keps på mig som de sålde där och de frågade om jag betalat för den, säger han.

För Weerasak var det en underlig fråga då han köpt sin keps på MQ nästan två veckor tidigare. Något kvitto på den hade han inte med sig.

– De frågade efter kvitto men det går man ju inte runt med, säger Weerasak.

Då Weerasak inte kunde bevisa att han köpt kepsen tillkallade personalen väktare. Något som gjorde att Weerasak kände sig utpekad.

–Jag kände hur alla omkring mig tittade och tänkte ”han är kriminell”. Det var jobbigt så jag bad om att få gå undan, berättar han.

I ett litet rum fick han vänta tills polis kom och han kunde få sin historia bekräftad via ett telefonsamtal.

– Jag kände mig oskyldigt utpekad och överkörd då ingen lyssnade på mig. De tog mig för att vara en simpel tjuv, säger han.

MQ:s butikschef Pernilla Söderqvist avböjde på plats att svara på VLT:s frågor om händelsen med hänvisning till företagets policy.

– Jag som butikschef har inte rätt att uttrycka mig om jag inte vet frågorna i förhand, säger Pernilla Söderqvist.

I svaret på det mejl med frågor VLT skickade senare (se faktaruta) väljer Pernilla Söderqvist att inte svara på frågorna och skriver: ”Vi beklagar åter det som inträffat. Vi ber så hemskt mycket om ursäkt till den berörda personen för den situation som uppstod. I övrigt har vi inga kommentarer.”

För Weerasak Samaeng är måttet rågat. Han har nu visat upp sitt kvitto för butiken:

– Men jag kommer inte att handla på MQ igen efter det bemötandet, säger han.

Måste man alltså spara kvitton för att slippa bli anklagad för snatteri?Cecilia Collin har arbetat med konsumentjuridisk rådgivning vid Västerås stad i fem år, men det är första gången hon hört talas om ett fall som ovanstående.

– Man har ingen skyldighet att spara kvitton. Man bör spara kvitton av det här slaget i upp till tre år – men det är ur reklamationssynpunkt, alltså om varan går sönder och man skulle vilja klaga på den, säger hon.

I övrigt råder Cecilia Collin den som känner sig orättvist eller felaktigt behandlad i en butik att ta upp saken med butiken i fråga.

Åsa Hedin, kommunikationschef vid Västmanlandspolisen, menar att det finns ett berättigat intresse bland butiksägare att få bukt med snatterier, samtidigt som det är viktigt att butikspersonal sköter upptäckten av snattare så diskret som möjligt:

– Man kan, om man känner sig felaktigt utpekad för brottslighet, göra en polisanmälan om falsk tillvitelse, men utredningsläget är i allmänhet svårt.

Åsa Hedin fortsätter:

– Den som anklagar någon för snatteri eller stöld har bevisbördan för att visa att snatteri eller stöld har begåtts.

Frågorna MQ vägrar besvara

På vilka grunder ”tar” ni snattare i er butik? Vad krävs för att ni ska ingripa?

Weerasak avkrävdes ett kvitto på den keps han bar, som han köpt 10 dagar tidigare på rea i MQ-butiken. Är det rimligt att avkräva kunder som bär produkter ur ert sortiment ett kvitto för att undkomma stöldmisstankar?

Är det rimligt att två väktare och polis ska tillkallas för att lösa en situation som uppenbarligen är ett missförstånd? Vad kan ni göra för att minska risken för missförstånd?

Trots att Weerasak kunde bevisa sin oskuld i ett tidigt skede fick han vänta tills polis kom till platsen. Weerasak uppger att han inte blev hörd och bemöttes som om han vore skyldig. På vilka grunder har ni rätt att behandla en kund på detta sätt?

Hur lång tid ska det gå från köptillfälle till att en kund kan visa sig i er butik med ett MQ-plagg utan att misstänkas för stöld?