Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östanvind och käringträta

Artikel 300 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Ett gammalt talesätt lyder: Östanvind och käringträta börjar med storm och slutar med väta.

Annons

Vad kan ligga bakom den meteorologiska delen? Kanske en situation som nu, med ett högtryck i norr och ett lågtryck som närmar sig från söder. Vindarna blåser medurs runt högtrycket och kommer från öster över landets södra delar.

Runt lågtrycket har vi vindar som roterar åt det motsatta hållet, moturs, och det gör att norr om lågtrycket kommer vindarna också från öster. Högtrycket och lågtrycket börjar alltså att samverka och den ostliga vinden ökar allt mer. Vi har märkt att det har blivit blåsigt i Götaland det senaste dygnet och nu är det bara att vänta på regnet som under fredagen finns över Polen.

Det drar upp över Götaland under lördagen och rör sig bara sakta norrut, så helgen ser ut att bli en blöt historia, även om regnandet avtar under söndagen. Regnet kanske är välkommet, om vi tittar lite mer i Bondepraktikan så sägs att en regnig maj ger lite regn i september. Kanske bra i skördetider? Sval maj ger bonden mycket hö i ladorna sägs det vidare, så bönderna kanske blir glada. Själv har jag förberett med att rensa hängrännorna så att jag får friskt regnvatten i tunnorna vid husknuten.

Annons