Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östling: ”Vi måste stå emot i början”

För precis ett år sedan dominerade planens äldsta spelare annandagsderbyt. Nu är inte Per Fosshaug med. Och Tillbergas skrällchans hänger på 2011 års äldsta lirare – Anders Östling, 39.
– VSK har onekligen ett rätt bra hemmafacit, men vi är på uppåtgående, säger ”Osten”.

På måndag brakar det loss i ABB Arena Syd – då avgörs annandagsderbyt mellan VSK och Tillberga.

Skönspel och tabellposition är av sekundär betydelse.

Prestigen betyder allt.

– Det känns kul. Rätt ovisst men jag ser fram emot att spela inför mycket folk med lite drag på läktaren. Det är bara att hoppas att vi gör en bra match, säger Anders Östling.

VLT träffar TB-veteranen ett par dagar före stormatchen. Han har haft en annorlunda säsong.

Försäsongen förstördes av en knäskada – och efter tolv omgångar letar högerhalven fortfarande efter rätt känsla.

– Jag kom i gång riktigt bra ända fram till juni, då började problemen att dyka upp. Det jag saknat är möjligheten att träna styrka i benen. Jag trodde att det skulle vara skonsammare att gå på is men märkte fort att det inte fungerade och då blev det operation, säger Östling.

Och fortsätter:

– Jag spelade bara två träningsmatcher och det är inte optimalt – i min ålder behöver man matcher för att komma i gång. Så seriematcher nu i början har blivit som försäsongsmatcher för mig där jag försökt hitta känslan och spelet. Nu tycker jag att det börjar kännas helt okej.

Ändå är det Anders Östling som leder TB:s interna poängliga med 13 poäng. Snittet är fortfarande över en poäng per match.

– Jo, men det var länge sedan jag åkte runt och jagade poäng. Det handlar mer om känslan att veta att man är bra och kan göra de sakerna man vill på planen.

Förra säsongen var Per Fosshaug TB:s store man i derbyna. I 4–2-förlusten på annandagen gjorde legendaren lagets båda mål. Och när Tillberga föll med 7–6 i returen stod han för fyra poäng.

Hur mycket kommer ni att sakna Fosshaug nu?

– Klart att det märks av att vi saknar Pelle. Han är rutinerad och van att spela sådana här matcher. Han gjorde en jävligt bra match på annandagen förra året. Men vi vet att om vi gör det bra tillsammans så kan vi störa de bästa lagen och så får vi se det nu också.

VSK har kört över allt motstånd på hemmaplan i år och enbart radat upp segrar.

TB har gått tyngre – och släppt in flest mål i elitserien (76).

Hur ska ni stoppa deras hemmafacit och offensiv?

– Ska man kolla på det får vi vara glada om vi klarar oss undan med tvåsiffrigt. Det har de ju slagit alla andra lag med. Men vi får koncentera oss på det vi ska göra och försöka vara så bra som möjligt i det vi vill göra.

Det måste finnas något ni kan göra för att hota dem?

– Ja, absolut. Det man kan tycka är att de har haft en väldigt stark utdelning första 20 minuterna på matcherna. Det gäller att försöka att stå emot i början och jobba sig in i matchen. Vi har ingen press på oss, det är de som måste vinna och allt det där. Ju längre vi är kvar i matchen desto bättre är det för oss.

Östling har varit en av VSK:s bästa spelare i mer än ett decennium.

Men efter en och en halv säsong i Tillberga har trashtalket dött ut – förutom mot en annan veteran.

– Det är Ted (Andersson) som brukar tråka mig ibland och säga att jag är så gammal. Just nu är vi faktiskt lika gamla. Men jag fyller år snart så då kan han börja igen, ha, ha.

40 år snart och ett utgående kontrakt. Är karriären på väg att ta slut?

– Jag har faktiskt inte funderat så mycket på det. Jag har haft problem med knät till och från och om det är likadant nästa år så känns det jobbigt. Men om det fungerar och jag kan träna så kan jag köra. Ju längre den här säsongen har gått desto bättre har det fungerat och en fortsättning hänger mycket på det.

Blir det Tillberga om du fortsätter?

– Jag är 40 år snart och har hunnit med det mesta. Så det ska väldigt mycket till om jag skulle vilja spela någon annanstans. Vi har ett roligt gäng och det är det som betyder mest just nu.