Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osvenskt småfarligt av Betnér

Kinderna är varma. Rodnar vi eller skäms? Magnus Betnérs humor är ett hajbettsnafsande i baken på medelsvensson förvandlat till komik med himmelshög igenkänningsgrad.

Det blir lite osvenskt småfarligt på fredagskvällen med alla fulorden på k och f utan nervösa knarranden i stolsraderna. Vad vi tänker, känner och gör, oroar oss för och fantiserar om, allt fångat som en geting under ett upp och nervänt vinglas. Magnus Betnérs humor kommer från garderoben där svenskarnas hemliga åsikter och tankar dinglar på trådgalgar i skymundan, i det trygga mörkret skyddat från garderobslampans matta blixtbelysning. Det privata blir publikt.

Föreställningen Livets ord är en mördande skicklig avläsning på samtidens trender och tendenser, vad vi snackar om och vad vi inte vill att folk ska veta att vi snackar om.

Killen pratar utan interpunktion, inga punkter eller kommatecken – bara en horisontlång myrstig av ord, spår, utvikningar, bisatser i ett mentalt bredband från hjärta till mun, ut via mikrofon till publik. Vasst, skinnflått. Rösten tillhör en man med mod nog att skrika att kejsaren är naken. Som säger sanningen utan att säga sig äga den. En mental bikinivaxning av herr och fru Svenne Banans uppfattning om sig själv, sitt land och världen omkring.

Alla känner igen sig, håller handen mot munnen, tänker ”så kan man väl inte säga”. Nej, inte högt. Inte ibland den kvävande politiska korrektheten på jobbet. Men i slutna sällskap smyger de fram, tankarna om liv och underliv, liv efter detta. När solen går ner och den rödblommiga monarkin sätter på skärmsläckarna. Ämnena som spisplattsheta svider på fingertopparna, sticker på tungan – åsikterna och de skumma attitydernas allemansrätt. Vi iakttar sanningssägaren Magnus Betnér med fasa och fascination som vore han ett rödilsket vulkanutbrott, en tumlande, dundrande naturkraft.