Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Otäckt slut på Grand National

En mörk skugga la sig över vad som skulle vara en folkfest på Strömsholm. Efter en svår olycka i Grand National gick hästen More Like It’s liv inte att rädda.
– Vi fick avliva honom direkt på banan, säger veterinären Stig Ahlengärd.

Solen sken och publiken vällde in när det i går var dags för den 41:a upplagan av Grand National-galoppen på Strömsholm. Men årets tävlingar fick ett otäckt slut.

Efter att ha varit i ledning under nästan hela Grand National-loppet var olyckan plötsligt framme för Mellerudjockeyn Henrik Engblom och valacken More Like It. I en brant kurva  halkade plötsligt More Like It till och gick omkull. Henrik Engblom ramlade av, men klarade sig utan svårare skador.

More Like It bröt benet i olyckan, men sprang haltande vidare efter de andra.

– Jag såg inte själva olyckan utan såg bara när hästen kom springande ensam. Jag kunde direkt se att vänsta bakbenet var brutet, och det visade sig sen när han undersöktes att brottet satt i kotleden. Det gjorde att benet var kraftigt vridet inåt och hästen försökte förtvivlat att skaka det rätt igen, säger banveterinären Stig Ahlengärd.

Efter en snabb undersökning av More Like It stod det klart att hästens liv inte gick att rädda.

Normalt försöker man när det handlar om svåra olyckor inom ridsporten att få undan hästen från banan innan man avlivar den, men i det här fallet ansåg Stig Ahlengärd att det var mest humant att göra det på plats.

– Man flyttar inte på en häst som är såhär illa däran, säger han.

Jockeyn Henrik Engblom  kunde tävla vidare senare på eftermiddagen.

Vann tävlingen gjorde slutligen Edouard Monfort med hästen Glückstag.