Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oväder stängde E18

Brandkåren, polisen och Mälarenergi har fått fullt upp efter morgonens oväder.

På grund av stora vattenansamlingar på E18 tvingades polisen leda om trafiken.

– Läget är värst vid Emausmotet och Korsängsmotet och vi står och leder om trafiken till andra vägar, säger Petter Yderfors vid polisen.

Polisen stod också vid Skallbergsmotet och Folkparksmotet för att leda om trafiken. Svevia, som sköter om vägarna, fick åka ut för att försöka pumpa undan vatten från körbanorna.

Vid 13.30-tiden var E18 återigen ordentligt framkomlig för trafik.

Det är inte bara vatten på vägarna som sysselsätter polis och brandkår,

- Det är överfallslarm som går, brandlarm som går. Brandkåren får många larm om översvämmade fastigheter, sa Petter Yderfors vid 9-tiden.

Också Arosbärgarna i Västerås har haft fullt upp under morgonen och tvingats rycka ut flera gånger för att dra loss bilar som fastnat i vattenmassorna.

Vädret har också påverkat elnätet och det har varit strömavbrott i samtliga delar av Mälarenergis driftnät under morgonen.

– Strömavbrotten beror helt och hållet på vädret. När åskan slår ner med tillräckligt stor kraft bryts strömlinjen, säger Hans Oskar som är kommunikationschef på Mälarenergi.

Normalt sett sker en automatisk omstart omedelbart men när omstarten misslyckas bryts linjen permantent. Då måste mälarenergi skicka ut sina tekniker till området för att lokalisera felet.

– Oftast är det bara en manuell omstart som krävs men ibland när nedslaget varit riktigt kraftigt kan isolatorer, avskiljare och brytare slås sönder i kraftledningarna och där av orsaka ett permanent avbrott, säger Hans Oskar.

Det är inte bara ett nedslag i en kraftledning som kan orsaka ett avbrott utan ett nedslag i en transformatorstation kan också skapa ett permanent avbrott.