Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovälkommet vårtecken

Nu när nästan all snö har smält börjar oseriösa asfalts- och stenläggare rör sig i villakvarteren.

Det började på allvar för ett par år sedan i Kolbäcksdalen. Aggressiva och påtvingande asfalts- och stenläggare ringde på hemma hos villaägarna och erbjöd sina tjänster.

– Nu verkar det som om det är dags igen, säger Roland Hed, koordinator på polisen i Kolbäcksdalen.

– De rör sig tydligen upp längs landet allt eftersom snön försvinner.

Hur ska man veta att någon som ringer på kanske är oseriös?

– Till att börja med är de väldigt påflugna och kan till och med vara hotfulla. Bilarna har ofta ingen företagsmärkning och är dessutom nästan alltid utlandsregistrerade. De kan också visa upp företagspapper men de kan vara plagiat.

Roland Hed berättar att flera har mer eller mindre känt sig tvingade att säga ja till ”erbjudandet”, där krav på betalning i förskott är vanligt.

– När de har fått pengarna så försvinner de. I bästa fall kan de utföra jobbet, men dåligt.

Grundarbetet är mycket viktigt, både för asfalt och stenar, och om det handlar om asfalt måste den vara tillräckligt tjock. Ett lager på 3-4 centimeter håller inte länge.

Vad ska man tänka på?

– Ta in offert, betala inget i förväg och kolla att företaget har F-skattesedel. Fråga om företaget. Var har det sitt säte?

Roland Hed påpekar också att nästan inget seriöst företag går runt och ringer på hemma hos folk för att erbjuda asfalts- eller stenläggning.