Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanlig fågel i Ramnäs

Da’n före da’n skådades en ovanlig fågel i Ramnäs. Om det stämmer att en indiansidensvans flugit dit är det första gången i Norden.

Det var när Ralf Lundmark var ute med barnen som han reagerade på ett ovanligt läte som han inte kände igen. Han trodde först att fågeln var en sidensvans, men den var inte lika stor.

- Det var en indiansidensvans som normalt finns i Nordamerika, säger Lundmark.

- I så fall är det häftigt, det finns bara 8 godkända fynd i Europa tidigare, och ingen i Norden. Det känns otroligt spännande!

På julaftons förmiddag satte han ut äpplen på gården för att locka fram fåglarna.

- Ett hundratal ornitologer kom hit för att få se fågeln i dag. Det kom folk från Stockholm och Västmanland, som längst tror jag det var några som hade åkt 20 mil.

Två olika grupper tror att de såg indiansidensvansen tillsammans med ett par vanliga sidensvansar.

- För att det ska räknas som första fyndet krävs bildbevis eller att många har sett den.

- Men den här årstiden och med det här vädret så flyttar sig inte fåglarna så mycket, så jag hoppas att vi kan se den en annan dag, säger Ralf Lundmark innan han tar på sig tomtedräkten för att dela ut julklappar.