Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt många bilar har brunnit på kort tid

I fyra dagar hann Anders Sjögren ha sin nya bil innan den sattes i lågor. Under hösten har det varit ovanligt många bilbränder i Västerås. I går brann det igen.

Annons

Anders Sjögrens bil brann vid Gideonsbergsskolan under gårdagsnatten. (webb-tv)

– Jag är uppgiven. Förstummad. Det är min första bil och så händer det här på en gång.

Samma natt brann en bil även på Bäckby.

Morgonen efter ligger lukten av bränd plast fortfarande kvar i luften på Stångjärnsgatan.

På gatan står en bil med huven helt utbränd. Trädgrenarna ovanför har blivit svärtade av branden.

Martin Nygårds som bor alldeles i närheten satt uppe och spelade dataspel när det började att brinna.

– Jag hörde att det small utanför. Sedan small det igen. Då tittade jag ut och såg att det brann rejält, säger Martin Nygårds.

Han larmade räddningstjänsten men de var redan på väg. Framför den brinnande bilen stod hans flickväns skåpbil. Den fick bland annat skador på bakdörren.

På Bäckby har det brunnit en hel del i höst. Vid två tillfällen brann åtta bilar totalt, alla dessa på samma parkering på Stångjärnsgatan.

Walid Ahmed kommer förbi på gatan. Det är hans bil som har brunnit.

– Det är fjärde bilen som brunnit inom två-tre månader, säger han.

Varför har du drabbats tror du?

– Jag vet inte. Jag har inte någonting mot någon. De två första gångerna stod jag på min parkering. Sedan stod jag på besöksparkeringen. Nu ställde jag mig här, en bit ifrån, men det brann ändå.

Antalet bilbränder har varit ovanligt högt under hösten. I september och i början av oktober brann hela 35 bilar, vid 21 tillfällen.

– Det har varit väldigt många bilbränder, helt klart fler än normalt, Johan Stenvi, kommissarie på utredningsenheten på polisen Västmanland.

Våren och framför allt hösten är den tid på året som det brinner mest. Men det går i perioder. Antalet bränder 2015 är ungefär de samma som de fem senaste åren.

De flesta bränderna sker mellan 22.30 och 04. Natten mellan en lördag och en söndag är det vanligaste tiden för bränder och även tisdag morgon, visar polisens statistik.

Johan Stenvi utreder inte bränderna på Bäckby men tycker att uppgiften om att en person drabbats flera gånger låter intressant.

– Det låter naturligtvis både allvarligt och tragiskt. I alla sådana här lägen där någon utsatts ofta för ett allvarligt brott så kan den drabbade själv ha en idé vad som ligger bakom.

Har ni gjort tillräckligt för att utreda bränderna i Västerås?

– Rent allmänt så är det så att i de ärenden där vi totalt saknar något att gå på, vidtas färre åtgärder. Vi måste hushålla med resurser. Men vi är alltid oerhört intresserade av att få information.

Polisen: "Tipsen tyder på att det är unga män"