Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt nytillskott på Parken Zoo

Det efterlängtade tillskottet i den asiatiska lejonfamiljen på Parken Zoo har äntligen blivit av. Tre små krabater blev det när lejonhonan Ishara blev mamma för första gången.

De asiatiska lejonen är ovanliga och ett av världens mest hotade kattdjur. I vilt tillstånd finns endast ett fåtal i en liten nationalpark i Indien, men på Parken Zoo i Eskilstuna: där har flocken blivit större.

– Det är så himla roligt för de här lejonen är väldigt skygga och vill inte riktigt föröka sig som de afrikanska lejonen, säger djurparkschefen Helen Olsson.

För att få lejonen att vilja föröka sig har Parken Zoo valt en annan strategi än vad som är brukligt. Något som visat sig fungera bra.

– Normalt sett så brukar parkerna skilja ut honan som väntar smått då de är rädda att de övriga i flocken ska skada ungarna. Men vi valde att göra tvärtom. Vi lät dem helt enkelt vara och nu har vi tre som ulliga ungar här, berättar Helena Olsson.

Hittills har inte några besökare sett ungarna då flocken valt att hålla sig undan. Men för att stilla besökarnas nyfikenhet har Parken Zoo tagit inspiration från dokusåpa-världen.

– Vi har installerat kameror så alla kan se de små och vad de har för sig, nästan lite som Big Brother, skrattar Helena Olsson.