Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt sent snöfall i söder

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Gubben snö visade igår med kraft att han ännu inte vandrat tillräckligt långt norrut för Götaland att hamna utom räckvidd från hans snökanon.

Med skräckblandad förtjusning vaknade igår ett antal Götalandsbor till fallande snöflingor och det hade redan lagt sig ett vitt täcke på träd och mark. Det hade varit en kall natt med allmänt minusgrader. När det sedan kom in ett nederbördsområde från väst så föll det mesta av nederbörden som snö eller blötsnö, åtminstone till en början.

På de utvalda platser där fröken Frost sänt ut sina trupper under natten fortsatte snön falla även på morgonen. T.ex. fick Svinhult i Östergötland hela 7cm nysnö och Södra Vi i Småland 3cm. Snötäcke i Götaland så här i maj händer inte ofta, senast var drygt 10 år sedan. Det mesta hade dock smält bort till nästa tid för snödjupsmätning, då mätte snön bara upp till 1cm i Svinhult och på övriga platser var det åter till det normala med barmark. Maj är den månad då snön normalt smälter bort från Norrland. I Norrland ser nu snötäckets utbredning i stora drag ut som det normalt gör i mitten av maj.