Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ove Danielsson: Sparbeting gör det omöjligt att bedriva meningsfull psykvård

Under flera år har Landstinget i Västmanland minskat anslagen till vården. Det kan alltid diskuteras hur rättvist indragningarna drabbat de olika verksamheterna.

Det som däremot är helt klart är att alltsedan sparplanen HS 98 och fram till det senaste sparbetinget så kallade öppna prioriteringar har psykiatrins verksamhet reducerats till en nivå som gör det omöjligt att bedriva meningsfull vård av personer som drabbats av psykoser eller motsvarande.

Enligt psykiatriutredningen drabbas cirka 13 procent av befolkningen av psykiska störningar, en siffra som är ökande i dag, inte minst bland ungdomar. Detta betyder att omkring 33 000 västmanlänningar lider av någon form av psykisk ohälsa.

Politikerna har valt att:

w ta bort all rehabilitering från psykiatrin. Detta menar man skall skötas av kommunerna. Dessa har inte fått nödig tid att förbereda sig för uppdraget och saknar därmed både kunskap och kompetens för att arbeta med rehabilitering

w reducera slutenvårdsplatserna i en takt som är unik i landet och till en nivå som skapar överbeläggningar och köer.

w slå samman psykiatrin och familjeläkarverksamheten. Syftet med detta är att familjeläkarna skall vara första linjen även för de som lider av psykisk ohälsa. Problemet är att familjeläkarna varken har kompetensen eller kapaciteten för uppdraget. Detta och andra icke önskvärda effekter hade kommit i dagen om det gjorts en ordentlig konsekvensutredning.

w bidra till att antalet arbetsterapeuter är alldeles för få vilket medför att förskrivningen av kognitiva hjälpmedel fungerar dåligt.

Det är ständiga vakanser på läkarsidan, cirka 15 stycken för närvarande. Psykiatri har låg status och attraherar inte läkarstudenterna. Hur ser analysen ut?

Samverkan mellan psykiatrin och kommunerna behöver avsevärt förbättras.

Förutsättningen för att nå läkning av psykisk ohälsa är att det finns en relation mellan patienten och vårdaren. Att åstadkomma denna måste få ta tid. Den tiden saknas i dag. Detta beror väsentligen på att psykiatrin genom politikernas besparingsiver fungerar som en budgetregulator.

Kontinuiteten i vården är en nödvändig förutsättning för att lyckas nå återhämtning. Nuvarande organisation av vården gör att den är splittrad på alltför många aktörer och det skapar problem för patienten.

Det som återstår av psykiatrin efter alla neddragningar och omorganisationer äri alltför hög grad en akutverksamhet med patienter, anhöriga och personal som förlorare.

Patienter, personal, anhöriga och alla övriga innevånare (skattebetalare) i Västmanland bör nu få veta om ansvariga politiker anser att det är denna ofullständiga och bristfälliga psykiatri som skall gälla framgent.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel