Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ove Danielsson: Sparbeting på tvärs med vad som stod i verksamhetsplanen

Tyvärr innehöll Ingvar Nordéns (KD) svar inget av det vi efterlyste. Vi vill ha svar på vad landstingets politiker tänker göra för att råda bot på de brister vi påtalat.

Vi är överens om att kontinuiteten i vården av personer med psykisk ohälsa är utomordentligt viktig. Det handlar om att vården har en tillräcklig och kompetent personalresurs som bereds fullgod möjlighet att tillämpa evidensbaserad vård. Genom de sparbeting som landstinget ålagt psykiatrin under de senaste åren har politikerna fattat beslut som går på tvärs med vad som uttrycktes i en verksamhetsplan för 2008.

Om man från ansvarigt politiskt håll hade genomfört en seriös konsekvensutredning skulle förmodligen situationen i dag kunnat vara bättre; att man till exempel inte så drastiskt behövt dra ned på antalet vårdplatser och att man förmått besätta ett antal vakanser inom psykiatrin.

Det kunde också ha sänt en signal till psykiatrins personal och läkarstudenter att här i Västmanland satsar vi på att bygga upp en stark och effektiv vårdresurs inom psykiatrin? Jag vet att det finns ett synsätt och en vilja bland psykiatrins personal att göra sitt bästa. Frågan är hur länge de orkar.

Neddragningar är negativa. Varje skarv i vård- och rehabiliteringskedjan innebär en betydande risk för problem för de inblandade. Det gäller i hög grad skarven mellan psykiatrin och kommunerna.

Nordén pekar på att nu pratar vi med varandra i stället för om varandra. Låt oss då hoppas att dessa samtal så snabbt som möjligt leder fram till en konkret fullgod samverkan med kommunernas aktörer. Först då kan patienter i behov av fortsatta vård- och stöd-insatser för rehabilitering, boende, sysselsättning etcetera verkligen få rätt hjälp i rätt tid. Detta är avgörande för dessa personers och närståendes livskvalitet. Det är dessutom, anser jag, rätt ur ett övergripande samhällsekonomiskt perspektiv.

Det är sant att min syn på psykiatrin i Västmanland är mörk. Den delas dock av andra. Under 2010 fanns exempelvis 13 inlägg i både VLT och Västerås Tidning som uttryckte misstro mot den psykiatriska vården.

I verksamhetsplan 2008 för psykiatrin kunde man läsa: ”Den vård som ges skall vara av god kvalitet och kännetecknas av: Tillgänglighet, trygghet, kontinuitet, helhetssyn, respektfullt bemötande, effektivitet, information och valmöjligheter”. En alldeles utmärkt ledstjärna för psykiatrins verksamhet.

Jag frågar därför ansvariga politiker om detta fortfarande gäller som inriktning för psykiatrins verksamhet?

Vad har vi att vänta från Landstinget i dessa frågor?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel