Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ove Fredriksson, Mälarenergi: Solenergi är en realitet

Karl-Erik Andersson, Georg Lagnerius, Owe Lundgren, Åke Rullgård menar att vi i en artikel i vår kundtidning Nonstop har ett under-liggande budskap om att solenergi ligger långt fram i tiden.

Det stämmer inte. Artikeln i Nonstop som de refererar till är en framtidsspaning som beskriver ett av alla forskningsprojekt inom solenergiområdet. Meningen med artikeln var att ge en bild av detta projekt och inget annat, och i det fallet ligger lösningen troligen långt fram i tiden.

Att solenergi är en realitet är något som Mälarenergi bejakar. Solenergi spelar och kommer fortsatt att spela en viktig roll i samhällets omställning till mer förnybar energi i energisystemet. Mälarenergi har fjärrvärme-kunder som har olika typer av installationer för egen solvärme. En av de senare installationerna är en fastighet på Magasinsgatan i Östra hamnen i Västerås. Vi har även en kund med egna solvärmepaneler som sedan några år levererar in sin överskottsvärme på fjärr-värmenätet och får betalt för det.

Utöver det har vi öppnat vårt elnät för så kallad nettodebitering. Det gör vi för att förenkla för de kunder som vill producera sin egen el med solceller eller vindkraft och leverera in eventuellt överskott på elnätet och kvitta det månadsvis mot sin egen förbrukning. Även det finns att läsa i samma nummer av Nonstop.

Det övergripande målet måste vara att minska på miljö- och klimatpåverkan genom att energieffektivisera eller spara där det gör störst effekt, inte att minimera ett visst energislag. Här har kraft- och fjärrvärmen stora fördelar, inte minst de kalla och solfattiga vinterdagarna.

I vår roll som energibolag och samhällsbyggare har vi ett stort ansvar som producent och leverantör, men även våra kunder har en viktig roll. Vi kan dock inte bestämma över kundens fastighet eller anläggning.

Därför arbetar vi med energirådgivning till konsumenter och olika typer av tjänster för energieffektivisering till företag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel