Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ove Jansson: Nyanlända entreprenörer kan ta över småföretag

Många företagare kommer att gå i pension

Enligt en färsk rapport från Företagarna har 17 procent av Västmanlands företagare fyllt 65 år och avser att gå i pension de närmaste åren. Ungefär 25 procent av dem räknar med att företaget kommer att läggas ner. De har ingen naturlig övertagare. Inga barn som vill/kan ta över och de ser inga presumtiva köpare på marknaden. Nedläggning av företag med en fungerande produktion, kunder, leverantörer och kunniga, lojala medarbetare innebär ett stort resursslöseri.

Insatser för att motverka nedläggningar är en vinst för såväl företagare, medarbetare, stat och kommun. Alltså ett allmänintresse i sig. Drygt 30 procent av de kommunala skatteintäkterna kommer från småföretagarna och deras anställda.

Samtidigt som vi ser denna utmaning ser vi att många nyanlända drivit företag i sina hemländer och har erfarenheter som kan tas tillvara som nyföretagare men också som övertagare av företag vars ägare avser att gå i pension.

Deras erfarenhet av eget företagande representerar olika branscher och de har haft företag med allt från inga anställda till 100/150 anställda. De har ofta varit verksamma i flera olika länder utöver deras hemländer.

I syfte att ta tillvara nyanländas företagarerfarenheter initierade Företagarna Mälardalen hösten 2015, via NF – Nyanlänt Företagande, ett program för att introducera dem i svenskt företagande och svensk affärskultur.

Programmet genomförs under 4 – 6 månader med uppföljning upp till ett år för de som beslutar att starta företag. Verksamheten har hittills varit framgångsrik och har genererat ett antal startade företag och flera affärsidéer som kommer att förverkligas under det kommande året.

Från första dag har svenska värderingar och normer(tvättstugeludd i all ära) varit grundläggande för genomförandet, likväl som det svenska språket. Det och information om Sveriges utveckling från att varit ett mycket fattigt land (för ca 150 år sedan), till Sverige idag, är en viktig grund för nyanländas start av långsiktigt framgångsrika företag i Sverige.

Nyanländas intresse av att starta företag och många svenska företagares önskan om att pensionera sig är i sig en utmaning, men med stora möjligheter till goda resultat. Vi kommer därför att ha ett särskilt fokus på nyanlända företagare som är intresserade av att ta över företag vars ägare står i begrepp att gå i pension. Vi är också intresserade av att få kontakt med företagare som befinner sig i situationen att vilja pensionera sig men saknar övertagare.

Tillsammans med andra aktörersom företagsfrämjare, banker och företagsänglar hoppas vi kunna medverka till insatser där övertagare och överlämnare erhåller coachning och annat stöd för att förverkliga framgångsrika generations- och ägarskiften.

Det innebär att befintliga resurser tas till vara och att en del företag, med ny hungrig ägare, kan ta företaget till en ny nivå på marknaden. Har företaget substans för och/eller redan nu har viss internationell handel kan denna utvecklas. Med nye ägarens språk- och kulturella kunskaper om sitt hemland och omkringliggande länder underlättas utvecklingen av utrikes affärer.

Alltså, nyanlända företagare och svenska företagare i pensionsålder kan tillsammans och med rätt stöd och coachning skapa såväl individuell vinning som en vinning för medarbetare, stat och kommun.

Ove Jansson

Läs mer:

Västmanland toppar listan på antalet mottagna nyanlända

Debatt: M: Inför integrationsplikt för nyanlända

Mimer: Hyr ut din bostad till nyanlända

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel