Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överbelastning på kirurgen hotar patienter och personal

Personalen på de kirurgiska avdelningarna på Centrallasarettet i Västerås är överstressade och överbelastade. Det hotar säkerheten för patienterna. Det anser både personalen och Arbetsmiljöverket. Samtidigt har sjukhusledningen planer på att ta bort platser från kirurgavdelningarna.

– Vi sätter ner foten helt enkelt. Det här har varit en väldigt lång historia under flera år. Nu måste det ske något! säger Lena Boman, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Hon tillägger att överarbetad personal gör fler misstag, och det kan hota patienternas hälsa och säkerhet.

Nu finns hot med i bilden. Om sjukhusledningen inte tar krafttag mot arbetsbelastningen och överbeläggningarna på kirurgavdelningarna under 2012 får landstinget som straff betala vite – 750 000 kronor.

Arbetsmiljöverket skräder inte orden:

” ... personalen upplever en situation med stor arbetsmängd, höga krav, ständiga avbrott och arbete under ständig tidspress. Vid hög arbetsbelastning uteblir ofta nödvändig personalförstärkning och personalen får göra längre eller tätare arbetspass, ibland till och med dubbla arbetspass per dygn.”

På Allmänkirurgiska avdelningen är stämningen upprörd bland personalen.

Ingen vill än så länge gå ut med namn och bild, men de uttalar sig gärna anonymt.

För några dagar sedan fick de ett oväntat besked.

– De samlade oss och meddelade att de kanske skulle stänga vår avdelning och att de skulle dra ner på platser på kirurgavdelningarna, berättar en undersköterska.

Enligt undersköterskan utspelades upprörda scener efter att beskedet hade kommit.

– Några grät, andra blev arga. Här har vi byggt upp en underbar avdelning, där vi har arbetat med kompetens och kärlek, trots att arbetsbelastningen är så hård. Och så får vi detta besked – precis innan jul!

Enligt en undersköterska skulle en ytterligare neddragning vara farlig för patient-säkerheten.

– Jo, arbetsbelastningen har bara ökat genom åren. Vi har stor kompetens, men om man är överstressad och utarbetad så kan man göra misstag.

Flera i personalen talar om att överbeläggningarna har fortsatt.

– Vi har sällan sängar i korridorerna, men vi har ofta extra sängar i rummen.

Enligt personalen på kirurgen har nu stressen ökat ännu mer på grund av oron.

– Ovissheten. Det är det som är det värsta. Vi vet inte vad som ska hända. Ska avdelningen bort? Eller ska vi vara kvar? Mister vi våra jobb? Är det dags att söka nya arbeten? Det ska vi tydligen gå och oroa oss över under julen, säger en undersköterska.

En annan undersköterska uttrycker sig mer drastiskt:

– Och så har vi den här (svordom) vårdtyngden som bara ökar. Hela tiden! Och nu kanske vi inte får behålla jobben. Flera kollegor har redan tidigare lämnat avdelningen. De orkade inte.