Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övernattningarna ökade mest i Västmanland – flest svenska turister

Övernattningarna ökade med 39 000 i Västmanland sommaren 2017. Med det är Västmanland bäst i landet.

Annons

I länet har övernattningarna ökat med 11 procent jämfört med -1,4 procent i landet som helhet. Det visar inkvarteringsstatistik som Tillväxtverket publicerade på torsdagen.

– Väldigt glädjande besked, säger turistchef Henrik Wester. Inkvarteringsstatistiken är en av flera indikatorer som visar besöksnäringens utveckling. Vi vet inte vad ökningen beror på, bara att sommarens milda osäkra väder brukar vara gynnsamt för vår region.

– Vi vet heller inte var ökningen skett, det behöver vi analysera närmare tillsammans med turismansvariga i länets kommuner.

Västmanland hade under sommaren 332 000 övernattningar, jämfört med 293 000 året innan. De utländska gästerna har minskat och de svenska har ökat. Länets besökare betalade sammanlagt 73,8 miljoner kronor för övernattningarna. Det är en ökning med 5,5 procent.

Statistiken visar enbart kommersiella övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem, camping samt privat förmedlade stugor och lägenheter.

Totalt i hade Sverige 27,1 miljoner övernattningar under sommaren 2017 och sommarmånaderna svarar för ungefär 45 procent av hela årets övernattningar.