Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överskott med tur i Sura

Surahammars kommun kommer att få ett bättre överskott än väntat i år. Det tyder årets första delårsrapport på. Men det kunde lika väl vara motsatsen.

Resultatet för kommunen visar en vinst på 2,6 miljoner för 2011. När budgeten lades i november var det tänkta överskottet för 2011 omkring 1 miljon kronor.

Orsaken till överskottet är att kommunens skatteintäkter blir 4,7 miljoner kronor bättre än beräknat. Detta trots ett vikande befolkningsunderlag. Den sista mars hade kommunen 9908 innevånare. En minskning med nästan 50 personer sedan årsskiftet.

Men det kunde ha varit mer pengar över. Styrelser och nämnder har dragit över sin budgetar med 1,3 miljoner. under de första fyra månaderna på året.

Sämst att hålla i sina pengar är kommunstyrelsen som står för 900000 kr av underskottet. Över 700000 kronor av detta är pengar som har med gymnasieförbundet att göra.

Ett annat moln på himlen är de ökande räntorna. Surahammar är en hårt skuldsatt kommun och skuldberget fortsätter att öka. Investeringarna i nya skolor och idrottsanläggningar gör att det växer med 75 miljoner kronor.

Ett oväntat tillskott på 1,5 miljoner i samband med en förlikning i ett vårdärende gör att Socialnämnden inte går med ungefär lika mycket i underskott.

Det är försörjningsstöden, det som tidigare kallades socialbidrag, som fortsätter att öka. Trots att man till årets budget tillförde 1 miljon kronor mer än förra året räknar man nu med att det behövs ytterligare drygt 1,3 miljoner i år.