Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överstatliga beslut kan vara nödvändiga för att förhindra att djurarter utrotas

”Oavsett åsikt i vargfrågan måste det vara lätt att enas om att rovdjurspolitiken ska utformas i Sverige och inte i Bryssel” skriver några lokala politiker och miljöminister Andreas Carlgren (C) i VLT den 23 augusti. Men är det så lätt att hålla med?

Djur känner inte några nationsgränser och torde vara utmärkt att samarbeta kring. Vid sådana samarbeten kan det behövas en institution som tar parti för artrikedom och biologisk mångfald. I förlängningen kan överstatliga beslut vara nödvändiga för att förhindra att arter utrotas.

Om Sverige med trovärdighet ska ha synpunkter på isländsk valjakt eller varför pandan är viktig att bevara bör inte miljöministern med sådan lätthet propsa på nationellt självbestämmande i rovdjurspolitiken. Jag beklagar att några av länets riksdagsledamöter instämmer i miljö-ministerns populistiska jargong.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel