Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övervakning i city saboteras

I eftermiddag planerar aktivister att störa mobiltelefonspårningen i centrum.

DFRI, föreningen för digitala fri- och rättigheter, vänder sig mot mobiltelefonspårningssystemet som Västerås Citysamverkan låtit installera.

– Skalan det görs på och att informationen utnyttjas i ekonomiskt intresse, det är omoraliskt, säger Anders Sundman från DFRI.

Föreningen tänker dela ut flygblad och informera hur man genom att stänga av sin wifi och på andra sätt kan undvika att bli spårad.

DFRI har byggt en störsändare som tillfälligt slår ut mobiltelefonspårningen.

– Den skickar ut samma signaler som systemet lyssnar på. Vi skickar ut en störtflod med slumpvisa mac-adresser (red: en telefons fysiska adress) för att förvirra systemet.

– Vi gör det här för stadens och västeråsarnas bästa. Informationen ska hjälpa oss för hur det ska satsas på till exempel gator, torg, handelsutbud för att göra stadskärnan ännu attraktivare, säger Maria Fors på Västerås Citysamverkan.

– Den information vi fått från företaget är att besöksräknaren vi utvärderar ”lyssnar” efter en anonym radiosignal som mobiler sänder ut. Denna kan inte kopplas ihop med en fysisk person. Mobiltrafik, mobilnummer, personnummer eller liknande är helt enkelt tekniskt omöjligt för oss att följa i Västerås, säger hon.