Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oviss framtid för Wenströmska skolan

Det går fort i skolans värld numera. Förra året var tanken att rusta upp Wenströmska skolhuset. Nu kan det bli aktuellt att sälja hela fastigheten.

I alla fall beslöt en enig kommunstyrelse i går att låta utreda om försäljning av skolfastigheten på Vallby är ett möjligt alternativ för fram-tiden. Och utredningen ska ske snabbt, redan i november vill kommun-styrelsen ha en rapport.

Kommunen har i dag stora kostnader för alltför stora skollokaler – och än större kan de bli framöver eftersom elevantalet beräknas bli än mindre framöver. Redan i höst har det visat sig att Carlforsska gymnasiet får en överkapacitet på lokaler.

–Det vore bättre att lägga pengar på läromedel, lärare och teknik i stället på onödiga lokaler, säger Karl-Henrik Lindström, ekonomi-chef på Proaros.

I Wenströmska huset, där i dag flera kommunala gymnasieskolor samsas, utnyttjas inte lokalerna effektivt. En beräkning säger att bara där betalar Proaros, som driver de kommunala gymnasierna, 15 miljoner kronor för utrymmen som inte längre behövs.

Förra året delades Wenströmska skolan upp i flera nya gymnasieskolor: Wenströmska, Frimanska, Hahrska, Tranellska, Widénska, Wijkmanska och Lidmanska. Det gjordes bland annat för att profilera den kommunala gymnasieutbildningen i kampen med friskolorna om eleverna.

I maj 2010 beslutade kommunstyrelsen att utreda hur många miljoner det skulle kosta att rusta upp lokalerna för Tranellska gymnasiet, som har hotell- och restaurangutbildning. De beräknade kostnaderna, som nu tagits fram, handlar om 80 miljoner kronor.

Ytterligare nödvändig upprustning av lokalerna för Hahrska skolan, som har byggprogram, höjer summan till 130 miljoner.

Upprustningarna höjer hyran till en nivå som Pro-aros inte anser sig klara av utan extrapengar. Trots att Proaros enligt de planerna skulle betala för mindre lokalyta än hittills.

Dessutom visar det sig att de flesta av de nya gymnasierna i Wenströmska huset är tveksamma eller direkt negativa till att ha sina lokaler där utifrån konkurrenssynpunkt.

–Widénska, som är ett idrottsgymnasium, skulle ha glädje av att ha sina lokaler närmare arenorna på Rocklunda till exempel, säger Karl-Henrik Lindström.

Sedan tidigare pågår också en diskussion om att Wijkmanska, som är ett teknikcollege, ska placeras i en framtida technopark.

–För att Tranellska gymnasiet ska få en konkurrenskraftig hotell- och restaurangutbildning måste den rustas. Frågan blir då vad vi får ut av en upprustning i lokalerna på Wenströmska jämfört med i andra lokaler, funderar Proaros ekonomi-chef.

Men alternativet att rusta Wenströmska skolan kvarstår. Kommunstyrelsen uppdrog i går också åt fastighetsnämnden att utreda kostnaderna för två sådan scenarier. I båda dessa ska delar av skolbyggnaden hyras ut externt.

Utbildningsnämnden fick i uppdrag att i november ange inriktningen för de kommunala gymnasieprogrammen till år 2020 och att värdera behovet av alternativa lokallösningar för skolorna i Wenströmska huset.