Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Övriga länder bör inte försöka isolera Storbritannien utan bejaka att alla inte gillar allt i EU"

Storbritanniens premiärminister David Cameron hamnade i en rävsax och sade nej till att ändra i EU-fördraget.

EU bör respektera att medlemsländer gör olika val och inte försöka isolera Storbritannien.

Innehållet i EU-toppmötets beslut var inga överraskningar. Euroländerna ska rädda sin valuta genom hårdare krav på att de nationella budgetarna ska vara balanserade eller visa överskott. Reglerna ska skrivas in i den nationella lagstiftningen. Den ekonomiska politiken ska koordineras bättre och EU-kommissionen vara involverad innan rege-ringen lägger fram sina budgetförslag.

Länder som bryter mot reglerna ska straffas automatiskt. Den permanenta krismekanismen FSM byggs ut och får fatta beslut med kvalificerad majoritet. Alla EU-länder uppmanas att vara med och betala mer till Internationella valutafonden IMF, som sedan kan agera mer kraftfullt för krisländer. Här är Sverige positivt till att delta. Vi har också tidigare varit med och stöttat IMF

Besluten innebär att euroländerna fortsätter på den ”tyska” vägen med hårdare kontroller och krav på besparingar. Länderna får lämna bort inflytande till EU centralt också över finanspolitiken.

Frågan är om detta räcker för att stabilisera läget. De ekonomiska utsikterna blir allt sämre, i går kom alarmerande rapporter om svensk industri. Den Europeiska centralbanken ECB skulle behöva uppträda mer kraftfullt och ta ansvar för ländernas skulder.

Tyskland har dock varit emot att ECB på detta sätt ska låta ”sedelpressarna” rulla, men annars är det svårt att se hur marknadsoron ska stillas. Kanske kan dock besluten om mer överstatlig kontroll leda till att Tyskland och ECB ändrar inställning.

Om själva innehållet i besluten var väntade blev formerna desto mer dramatiska. Tanken var att reglerna skulle skrivas in i EU-fördraget, även om de bara skulle vara obligatoriska för euroländerna. Men Stor-britanniens premiärminister David Cameron krävde då garantier för den brittiska finanssektorn. City i London är viktigt för den brittiska ekonomin.

Det finns förslag om skatt på finans-sektorn för att bland annat finansiera insatser för euroländer i kris, en skatt som främst skulle betalas av icke-eurolandet Storbritannien. Bankekonomen Per Magnusson säger syrligt att de lika gärna kunde föreslå EU-gemensamma punktskatter på cricket-utrustning eller vita bönor i tomatsås för att finansiera italienska budgetunderskott.

När Cameron inte fick några garantier sade han nej till att ändra fördraget. Då beslut de 17 euroländerna att själva sluta en överenskommelse och bjuda fler att frivilligt ansluta sig..

Utgångspunkten var tydligt att ställa Storbritannien i skamvrån. Det framställdes som om alla andra nog skulle gå med, men det var en överdrift.

I Sverige finns till exempel ingen majoritet för att anslutning. Det är också ett rimligt ställningstagande. Svenska folket har sagt nej till euron. Skulle detta omprövas bör Sverige ansluta sig till de överstatliga kontrollerna, annars finns ingen anledning att låta EU-domstolen överpröva riksdagsbeslut om ekonomi.

De andra länderna bör nu inte försöka isolera Storbritannien. EU har så många medlemmar, i går slöts för övrigt avtal om att Kroatien ska gå med, att alla inte borde behöva vara med om allt. Några vill gå länge, andra oroar sig för centralism och likriktning. Denna blandning borde ses som en styrka, inte en svaghet för EU och Europa.