Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ozonhålet över Antarktis

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Ozonet är en naturlig växthusgas som kan rena luften och vattnet eftersom det dödar bakterier och mikroorganismer.

Annons

Det kan också vara hälsofarligt när det förekommer nära markytan då vissa föroreningar påverkas av solljuset och ozon bildas som påverkar slemhinnorna. Uppe i atmosfären, på 10 till 50 kms höjd är ozonet livsviktigt för oss genom att det skyddar från skadlig UVstrålning.

Aktuellt denna vecka är ozonhålet över Antarktis som håller på att bildas. Antarktis har nu vår och tiden fram till december kan man se detta ozonhål varje år. Genom att människan använt en hel del ozonförstörande ämnen som klor och bromföreningar har det medfört att ozonhålet växt. Mätning av ozon sker med hjälp av instrument på marken och informationen läggs in i datorer. Mätning via satellit, ballonger, raketer och flygplan görs också.

Det största ozonhålet som observerats är 28 miljoner kvadratkilometer. Dvs stort som hela Nordamerika. Sedan har hålet minskat lite men man kan inte vara riktigt säker på att en återhämtning är på gång ännu eftersom så kort tid gått. Kanske om 5 år är vi säker.

Montrealprotokollet skall säkra för att vi minskar användningen radikalt av ozonförstörande ämnen och att ozonhålet försvinner helt om 50 till 100 år. Och risken för hudcancer väntas då minska.