Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan alla byggnader som syns på den här flygbilden från Gideonsberg i Västerås har uppförts under de senaste 10 åren, de flesta på 50-talet. Så stod det i VLT 3 oktober 1956.

Annons
Gideonsberg och stjärnhusen på Vitmåragatan. Stjärnhusen nära Mårtens Hage var det första större projekt arkitekten Paulli Harder ritade åt Byggnads AB Mimer.

Utanför bilden låg till vänster Gideonsbergs gård och till höger Emaus gård och bortom bergknallen betade korna ända till bebyggelsen jagade bort dem.

Nu präglas området av Mimers fem stora stjärnhus, som här syns i lustigt perspektiv.

Gatan längst ned på bilden är Gideonsbergsgatan och den längs högra kanten är Långmårtensgatan. Längs upp förtonar bebyggelsen mot järnvägen mot Tillberga.

Bilden godkänd för publicering av försvarsstaben (3-10-56)

Dagen efter publiceringen var det tydligen läsare som hörde av sig till redaktionen, för då kom det här lilla förtydligandet:

Ovalen mellan höghusen på gårdagens flygbild i VLT är inte någon liten idrottsplats som man skulle kunna tro utan en garagebyggnad med plats för inte mindre än 42 bilar.

Punkthusen på Vitmåragatan igen, 28 april 1989.
28 april 1989. Mimers punkthus på Vitmåragatan.
28 april 1989. Mimers punkthus på Vitmåragatan föreslås få nya
Parkeringen på Vitmåragatan, arkitekt Paulli Harder. Bilden togs den 16 mars 1991.
16 mars 1991. Stjärnhusen och samma parkering som syns på bilden från 50-talet.
14 december 1954 står det bakom den här bilden, kan det verkligen stämma? Sedan står det också att här byggs garage för 42 bilar.
Icabutiken på Vitmåragatan den 18 mars 1981.
Gideonsberg 3 oktober 1956 (bilden till artikeln).
Annons