Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På Nicolins tid tog näringslivscheferna sitt ansvar

Replik till Sverre Haukland: "Svensk rättvisa för Europa?" (8/11).

Näringslivets toppar och giriga svenskar har insett vilka strålande möjligheter det finns att smita ifrån skatten genom att utnyttja de regler inom EU för att föra över sina förmögenheter till Europas skatteparadis. Man undrar var det är för svensk "rättvisa"?

"Vad fan får man för pengarna?" Sköt dig själv och skit i andra-mentaliteten ersätter moral och gammal hederligt svenskt rättviseideal.

Det fanns en tid då näringslivets företrädare tog sitt ansvar och värnade om det egna landet. Curt Nicolin som både var vd för Asea och ordförande i Arbetsgivareföreningen var känd för sina kärnfulla aforismer som: "Kompetenta människor söker inte efter makt för de behöver den inte. Inkompetenta människor älskar makt," eller: "Ingenting går upp mot att arbeta i ett familjeföretag om man bara tillhör familjen." Om samhällsansvar yttrade han: "Bästa sättet att slippa älta om skatter är att betala dom."

På den tiden var det helt lagligt att skriva av mutor, bestickningar och även räntor på exportkrediter för att på så sätt minska företagsbeskattningen. Curt Nicolin vägrade acceptera detta för det undergrävde den kommunala ekonomin och Aseas framgång var beroende av ett symbiotiskt förhållande med de anställda och samhället.

I en global ekonomi existerar bara vinstintressen. Den nya svenska rättvisan.

Clas Lundberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare