Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På polisens lista: 600 förhör

Polisen jobbade i princip dygnet runt dagarna efter Ikeamorden. 19 dagar har nu gått och trots ett erkännande återstår mycket jobb. Bland annat 600 förhör med personer som befann sig i shoppingcentret.

Annons
Ett Hårt arbete. Per Ågren, lokalpolisområdeschef och Mikael Eriksson, chef för spaningsledningen, har tuffa dygn bakom sig. ”Vi jobbade i princip dygnet runt de första dagarna”, säger Mikael Eriksson. Men utredningen är långt ifrån klar trots den misstänktes erkännande.

Redan en timme efter morden hade polisen lyckats identifiera 300 personer som var på Ikea – de flesta av dem är hörda. Flera av förhören har hållits tidiga morgnar i Ikeavaruhuset innan de öppnat.

– Anledningen till att vi lagt förhören där är för att det kan vara lättare för vittnena att minnas var de stod, vad de hörde, vad de såg? Förhören har blivit som kortare rekonstruktioner, säger Mikael Eriksson, som är chef för spaningsledningen.

Mitt under det intensiva utredningsarbetet får VLT en exklusiv intervju med Mikael Eriksson och med lokalpolisområdeschefen Per Ågren. Det var han som ledde kommenderingen.

Larmet kom den 10 augusti klockan 12.57. Just då var Per Ågren på Brunnby och pratade med polisens hundförare om hur de skulle kunna öka tryggheten för kvinnor i motionsspåren. Mikael Eriksson hade just avslutat sin lunch och var tillbaka på sitt tjänsterum.

– Plötsligt hörde jag massor av sirener utanför, vilket i sig inte är konstigt, men samtidigt hörde jag hur det började springas i korridoren. En kollega kom in och sa att det hänt något på Ikea och vi gick in till högste chefen. Ganska snart förstod vi att vi hade med en ”särskild händelse” som vi kallar det.

Per Ågren påbörjade ledningsarbetet medan hundförarna styrde mot Ikea.

Klockan 13.02 var första polisbilen på plats.

Då var den 55-åriga kvinnan och hennes 28-årige son redan döda.

Men vem som dödades först, varför och motivet är ingenting som polisen vill gå ut med i dagsläget.

– Det viktigaste för oss nu är styrka den misstänktes erkännanden med den tekniska bevisningen. Utredningen är inte klar bara för att han erkänt, något som tycks vara en allmän uppfattning. Det finns de som har erkänt Palmemordet men ingen som är dömd för det, säger Per Ågren.

När rättegången väl inleds får det inte finnas några luckor eller frågetecken. Men det kan dröja ytterligare några månader innan rättsprocessen inleds.

– Oftast så beror det på den tekniska utredningen, det är mycket som ska undersökas och spårsäkras. Blod, kläder och andra fynd, säger Mikael Eriksson.

Inledningsvis visste inte polisen vilken riktning utredningen skulle ta – men redan dag två konstaterade polisen att det inte fanns någonting som tydde på att det var ett brott med politiska förtecken. Inte heller Säpo hade något att tillföra.

– Många otäcka händelser har hänt i omvärlden varför det var väldigt viktigt att redan från början tänka i större och vidare perspektiv. I synnerhet utifrån de rykten som spreds på sociala medier, säger Per Ågren.

23-åringen, som var med på Ikea, är inte avförd från utredningen.

Efter morden försökte 36-åringen ta sitt liv och under två dagar svävade han mellan liv och död. Han överlevde och i takt med att han blivit piggare har förhören blivit fler. Förhören har hållits i 36-åringens sjukrum. Avdelningen där han vårdas är minutiöst övervakad av både poliser och kriminalvårdare. Likaså har sjukhuset egna väktare på plats.

Annons