Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På väg mot drömmen som florist på heltid

Efter en kort karriär som florist för 20 år sedan är Ulrika Remne tillbaka på banan som blomsterbindare. Hon jobbar som frilansare och älskar att jobba med kontraster.

Ett rött staket med vita toppar välkomnar oss till gården som mellan 1750 och 1840 var ett gästgiveri. Efter ett impulsivt köp för elva år sedan har Ulrika Remne och hennes familj varit bosatta i det gamla huset.

På 2 500 kvadratmeter tomt finns bland annat ett hus, en lada, en vedeldad bastu och en uppvärmd pool. Framför huset springer höns och på hörnet av ladan finns ateljén där Ulrika skapar sina blomsterverk. Hon kommer gående över gården, sprudlande av energi. Ulrika har återigen börjat arbeta som florist efter en kort karriär i 20-årsåldern.

– Jag tror jag har börjat hitta min personliga stil nu. Jag tycker att det är häftigt att blanda det vilda med det strikta. Det ska se ut som om det växer i naturen, säger hon utan att släppa leendet på läpparna.

Framför sig har hon ett fat med bland annat solbollar, dill, oregano, mynta och vinbär.

– Jag gillar att ta sånt som växer i naturen. Det kostar ju inget. Som att hämta

kottar eller mossa från skogen. Just kontrasterna mellan det vilda och det tillrättalagda blir en häftig dynamik, säger hon och berättar hur vackert det blir att blanda stilfulla rosor med pinnar och annat smått och gott från naturen.

– Många ser min personliga stil och säger ”gör det du brukar göra”. Även om det på bröllop och begravningar ofta ska vara på ett visst sätt.

Ursprungligen är Ulrika från Rotebro, en del av Sollentuna kommun. Hon ser sig inte som en storstadstjej och därför var det inte något problem för henne att lämna förorten i Stockholm för Sevalla utanför Västerås.

– Västerås är så himla lagom. Det är nära till allt. 15 minuter och så är du på landet. I Stockholm går livet snabbare och det gör mig helt slut, säger hon.

Som 20-åring utbildade hon sig till florist och kort därefter sa det vips, och en blombutik på fartfylld  Sankt Eriksgatan i Stockholm var till salu.

– Jag var bara 21 år, men min låtsaspappa hjälpte mig. Jag fick till och med hjälp av honom och mamma med att handla blommor för jag hade inte ens hunnit ta körkort, berättar hon.

Men konkurrensen bland florister på Sankt Eriksgatan var hård och Ulrika var ung och jobbade jämt. Efter tre år bestämde hon sig för att gå vidare.

Hon älskar att resa och därför blev nästa stopp som reseledare på Grekland och Spanien. Hon tröttnade efter ett tag, men fortsatte att arbeta inom resebranschen.

– Sedan kom 11 september och resebranschen bara rasade.

Tredje gången resebyrån varslade fick Ulrika sluta.

– Men då hade jag redan träffat min härliga Stefan och flyttat till Västerås, säger hon lyckligt.

Tillsammans flyttade de till det gamla gästgiveriet och dagen då hon bestämde sig för att återuppta floristyrket kom.

I dag arbetar Ulrika som frilansande florist, men har även två jobb till, som marknadsassistent och administratör.

– Men drömmen är att jobba heltid som florist.

Som frilansare har hon ingen fysisk butik utan arbetar efter uppdrag på beställning. Hon åker ut med blommorna till kunderna och driver det hemifrån.

– För att få ihop tillvaron har jag fler jobb. Men det är inte hållbart att ha tre jobb heller, säger hon.

Helst av allt vill hon göra i ordning hela lokaler med hennes blomsterarrangemang.

I Levis-jeans och en rödvitrutig blus står hon och pillar i fatet med blommor.

– Många blandar ihop florist med trädgårdsmästare. Men det jag älskar är snittblommor. Jag har inte samma passion för krukväxter.

Vid utvalda tillfällen och vid bokningar håller Ulrika kurser. Då får deltagarna komma ut till det gamla gästgiveriet och pyssla.

– Vi binder hårkransar och gör hårdekorationer.

Det har varit ett gäng kvinnor som besökt henne, bland annat en syjunta.

– Men  det skulle vara kul att få hit ett gäng IT-grabbar som annars går på ölprovning, säger hon och skrattar.

Möhippor är också på gång hemma hos Ulrika. Då får de bland annat tillgång till poolen och bastun.

Vad är det roligaste med blommor?

– Det är nog att få göra bordsdekorationer och smycka lokaler. Att få dekorera ett helt rum.

Ulrika Remne

Ålder: 42.

Familj: Sin man Stefan och barnen Clara, 9, och Linus, 7.

Bor: I ett gammalt gästgiveri nära Sevalla.

Yrke: Frilansande florist, marknadsassistent och administratör.

Intressen: Rida, läsa böcker, besöka auktioner och resa.

Favoritblomma: Stjärnflocka.

Floristtips: Nyttja det som finns i naturen eller trädgården. Nu till hösten är det läckert att plocka in rönnbär.