Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Padma Schrewelius: Nu är det fritt fram att ljuga om sin ålder

Högsta domstolen säger nej till medicinska åldersbedömningar

Nu är det fritt fram att ljuga.

I alla fall om man har begått ett brott och det finns osäkerhet kring ens ålder. Högsta domstolen har nämligen sagt nej till medicinska åldersbedömningar i brottmål.

Detta för att man har kommit fram till att det saknas lagstöd för det. Fram till nyligen har det setts som självklart att göra kroppsbesiktning, såsom röntgen av tänder och skelett, för att bedöma om någon är straffmyndig.

Men under ett mål med en pojke som hade gjort sig skyldig till stöld beslöt tingsrätten sig för att inte göra någon åldersbedömning, vilken normalt sett görs när det finns oklarheter kring gärningsmannens ålder.

Argumentet var att det inte finns någon lagstiftning som stöder kroppsbesiktning. Det ledde till att fallet drevs hela vägen upp till Högsta domstolen.

Att medicinska åldersbedömningar vid brottmål nu stoppas skapar rättsosäkerhet. Det är allvarligt att straffmyndiga brottslingar kan undkomma straff bara för att de påstår sig vara yngre än vad de faktiskt är.

I flera fall har åldersbedömningar lett till uppskriven ålder för gärningsmän. Ett sådant var där vuxna män som felaktigt var placerade på ett HVB-hem, det vill säga ett hem för ensamkommande barn, våldtog en pojke.

Det är inte primärt HD som ska hållas ansvariga för lagstiftningsbristen, utan regeringen. För regeringen har gett i uppdrag till Rättsmedicinalverket att utföra medicinska åldersbedömningar.

Men HD rättar sig efter befintlig lagstiftning, vilket de också ska göra. Samtidigt är det märkligt att varken regeringen eller jurister tidigare har reagerat på att lagstiftningsstöd saknas.

Positivt nu är ändå att bara timmar efter HDs beslut skickade regeringen en lagrådsremiss, som är byråkratiska för att man tänker skapa den lag som saknas. Men en ny lag kan införas först i juli nästa år.

Fram till dess kommer det att göras godtyckliga bedömningar av brottslingars ålder. Det riskerar att urholka förtroendet för såväl rättväsendet såväl som migrationspolitiken.

Vad värre är att brottslingar som borde sitta i fängelse kan hinna fly landet eller begå fler brott innan den nya lagen träder i kraft.

Kritiken mot medicinska åldersbedömningar är skev. Åldersbedömningar kan inte avgöra en persons exakta ålder, men de kan till nästan hundraprocentig säkerhet utesluta att exempelvis en artonåring är under femton år. Det minskar kraftigt fönstret för felbedömningar.

Regeringen behöver se till att den nya lagen träder i kraft så fort som möjligt och att den tydliggör att medicinska åldersbedömningar ska utföras.