Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Päivi skrämde bort vargen

Kvällspromenaden fick en obehaglig vändning för Päivi Köngäs. Plötsligt stod hon öga mot öga med en varg.
– Jag har nog aldrig varit så rädd, säger hon efter mötet.

Annons
Rädda. Päivi Köngäs och hennes soft coated wheaten terrier Lina jagades av en varg strax utanför Skultuna.

Strax efter klockan 20 på tisdagskvällen var 47-åriga Päivi Köngäs ute och rastade sin hund vid Lagår’n norr om Skultuna. Vägen hon valde att gå har hon gått många gånger tidigare med sin terrier. Men den senaste tidens vargincidenter har satt sina spår.

– Man är lite småskraj när man går där. Man har haft ögon i nacken men jag tänkte att det skulle vara lugnt nu när de skjutit två vargar redan, säger hon.

Men kvällspromenaden fick en helt annan karaktär. När Päivi kom ut på en liten väg som korsade ett stort öppet fält började hennes hund bete sig underligt.

– Jag märkte att hunden blev orolig och sedan såg jag att det rörde sig ungefär 300 meter längre bort. Först trodde jag att det kunde vara en älg eller ett rådjur. Sedan när det kom närmare såg jag att det var en varg, berättar Päivi märkbart skakad av upplevelsen.

Päivi vände tillbaka och började gå så fort hon kunde tillbaka mot bebyggelsen i Skultuna. Men vargen följde efter.

– När jag vänder mig om ser jag att den är kanske tio meter bakom mig. Då skriker jag rakt ut och börjar fäkta med armarna, säger hon.

Vargen backade undan lite men det är inte förrän Päivi når den stora bilvägen som vargen försvinner in i dunklet igen.

Då har djuret lämnat djupa spår hos Päivi Köngäs.

– Jag går inte ut och rastar hunden när det är mörkt igen. Jag får rysningar bara jag tänker vad som kunde ha hänt, säger hon.

Annons