Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pålitliga patrioter

Broc Little är trollgubben. David Lundbohm är mer av gubben i lådan. Trots att de är så olika på isen har de samma uppgift – att producera poäng i VIK Hockey.

Det hör inte till vanligheterna att jänkare spelar i den gulsvarta tröjan. I början av 1980-talet gjorde forwarden Stephen Higgins en föga imponerande säsong i Västerås och förrförra säsongen floppade testspelande Carl Corazzini rejält.

Men nu verkar VIK ha hittat två pålitliga amerikanska patrioter.

23-årige Broc Little har klivit fram offensivt redan nu på försäsongen.

Och 31-årige David Lundbohm har levererat stadigt i samtliga lag under hela sin seniorkarriär.

Undra på att båda utstrålade amerikansk kaxighet när VLT bad dem posera för en bild med USA:s flagga som fond.

– Oh, yeah! Sweet, brölar båda.

Little, är som namnet antyder, en liten och kvick forward. Han föddes i Phoenix, Arizona, och insåg tidigt tjusningen med hockey.

– Jag började spela hockey när jag var tre år och jag har tävlat sedan dess. Jag har även spelat baseboll och fotboll, men hockeyn har alltid varit min bästa sport och min största passion, säger Little.

Hans meritlista är inte speciellt lång, men att han snittade över en poäng per match under sina fyra säsonger i Yale University skvallrar om hans kapacitet på isen.

Broc Little är inte blyg när han berättar om kvaliteterna som ledde till succén i NCAA.

– Jag är ganska snabb, jag är bra med klubba och puck, jag kan läsa spelet och förutse vad som ska hända, jag kan göra saker på isen som andra kanske inte kan.

Här i Västerås har han redan fått stämpeln ”trollgubbe”?

– ”Troolgube”, vad betyder det? undrar Little.

När han får höra att det kan översättas med ”Magic Man”, typ, skiner han upp.

– Den stämpeln låter bra för min del. Jag vill ju inte vara osynlig, utan jag vill att folk ska uppmärksamma mig.

Broc Little ser ut att kunna bli en stor överraskning i allsvenskan i vinter – trots att han endast mäter 175 centimeter och väger 77 kilo.

– Jag kan använda mina mått som en fördel, framför allt på stor is. Här på stor rink får jag mer yta att arbeta på och jag kan åka runt stora killar som inte är så snabba.

Har du någon specialare?

– Nja, inte egentligen ... men jag vill gärna gå för femte hålet (mellan benen på målvakten) i frilägen. Det har inte funkat så bra hittills, men jag får träna mer på det. Annars får jag byta alternativ och sätta pucken högt istället, säger Broc Little.

Den kvicke jänkaren har det mesta – offensivt.

– Ja, men jag vill även sköta min roll defensivt och tränaren Mats Waltin är på mig hela tiden om backchecking. Det är bra, för jag vill bli en tvåvägspelare som hjälper laget, säger Little.

David Lundbohm har inte glänst på försäsongen, men den rutinerade högerskjutande forwarden från norra Minnesota har alltid producerat i seriespel.

– Jag har en känsla för nätet och det är genom att göra poäng som jag hjälpt alla lag som jag spelat i, säger Lundbohm som värvades från Växjö Lakers.

Och fortsätter:

– Powerplay har varit lite av min specialitet de senaste åren. Jag har spelat mycket powerplay i de flesta lagen under min karriär.

David Lundbohm har, som namnet antyder, svenska rötter.

– Ja, från Rättvik i Dalarna.

Men du känner väl inga sympatier för Leksand?

– Nej, nej. Jag visste ingenting om lagen i Sverige förrän jag kom hit första gången.

Har du någon möjlighet att ansöka om svenskt pass?

– Jag tror inte att det är möjligt, men om det gick så skulle jag vara intresserad.

David Lundbohm är inte en lirare som syns speciellt mycket under matcherna, men han brukar ändå figurera flitigt i poängprotokollet.

Stämmer det att du är lite som gubben i lådan?

– Ja, det är ett bra sätt att beskriva mig som spelare. Jag är inte den som utmanar en mot en, utan jag letar lägen för mitt skott.

Hur mycket har du tränat på ditt skott?

– Det ligger mycket jobb bakom det. När jag var liten sköt jag alltid med min bror före skolan och numera skjuter jag alltid extra både före och efter träningar.

Lundbohm har spelat i Europa de fem senaste säsongerna – i Tyskland, Schweiz, Finland och Sverige – och han har anpassat sig bra till spelet på stor rink.

– Ska jag vara ärlig så kommer jag inte ens ihåg hur spelet i USA var. Spelet i Europa passar mig bra och jag gillar Sverige bäst av länderna som jag spelat i. Här i Västerås har allt varit klockrent professionellt – laget är bra, organisationen är stabil och tränarna är bra.

Hur stor press känner du inför seriestarten?

– Jag känner stor press, jag vet att jag behöver göra mycket poäng för mitt lag. Men jag är van vid den pressen, säger Lundbohm.

De må vara väldigt olika spelartyper, men det Little och Lundbohm har gemensamt är att de är redo att leverera i VIK.

Och att de är äkta amerikanska patrioter.

– Jag är stolt över att vara amerikan. Jag saknar mitt hem även om Sverige är fantastiskt fint, säger Broc Little.

– Jag är väldigt stolt över var jag kommer från och vad USA står för. Jag uppskattar USA ännu mer nu när man är borta hemifrån sju, åtta månader per år, säger David Lundbohm.