Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pantade stulna smycken

Enligt vad den 20-årige mannen från Västerås berättat hjälpte han en annan man att panta guldsmycken. Det skulle han inte gjort.

Polisen upptäckte att stulna guldsmycken för åtminstone 8500 kronor pantats hos en pantbank i Västerås. Det visade sig att smyckena pantats av en 20-årig västeråsare i mitten av maj 2009 - när det inte var känt att smyckena var stulna.

När 20-åringen förhördes berättade han att han mött en för honom helt okänd man som uppgav sig ha glömt legitimationen, men bad 20-åringen pantsätta en mängd guldsmycken som förvarades i en plastkasse. För besväret fick 20-åringen en tusenlapp.

Tingsrätten finner inte 20-åringens berättelse helt trovärdig, men åklagaren har inte lyckats bevisa att 20-åringen varit med om att stjäla guldet - som stals någon gång hösten 2008-maj 2009.

Tingsrätten finner däremot att 20-åringen borde ha förstått att smyckena definitivt var stöldgods med tanke på omständigheterna då han ombads hjälpa till med pantsättningen, och dömer honom därför för häleriförseelse till 100 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 5000 kronor.

Han ska också ersätta pantbanken med 8500 kronor för kostnaderna för guldsmyckena som återförts till rätt ägare.