Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappa slog sina söner

I flera år misshandlades bröderna, 7 och 9 år, av sin pappa. Något pappan tycker har varit fullt acceptabelt i uppfostringssyfte. Nu döms han för misshandel och grov fridskränkning.

Västmanlands domstol dömer mannen, i 40-årsåldern, till villkorlig dom med samhällstjänst om 160 timmar, vilket motsvarar ett fängelsestraff på sex månader.

Pappan har erkänt att han ”daskat” den äldre pojken med öppen hand i bakhuvudet som en markering, vilket han tycker vara en god uppfostringsmetod.

Han har också slagit pojkarna på stjärten, en annan gång slog han en av dem med en pinne.

Mannens fru å sin sida tycker att händelserna fått för stora proportioner, och menar att den äldre pojken kan utgå från en liten kärna som blir en hel berättelse. Hon själv ska inte ha sett så mycket av misshandeln.

Under rättegången ömkade pappan sin egen situation och närmast föll i gråt då han berättade om när polisen kom och hämtade honom på arbetsplatsen. Under hans egen uppväxt blev han själv utsatt för våldsam behandling av sina föräldrar, vilket han beskrev som föredömligt.

Men tingsrätten fäster stor tilltro till brödernas berättelser. Att de dessutom blivit utsatta för våld i det egna hemmet och av en förälder – den person som ska ge barnet trygghet och vara ett gott föredöme – är att kränka åtminstone 9-åringens integritet och allvarligt skadat pojkens självkänsla.

Pappan går nu en kurs i föräldrautbildning.